Ελ

En

Προδημοσίευση προγράμματος «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα»

Προδημοσιεύτηκε το πρόγραμμα «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα», το οποίο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και μη κτιριακών εγκαταστάσεων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού, εμπορίου και άλλων υπηρεσιών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 176,75 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της δράσης «Εξοικονομώ – Επιχειρώντας» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU.

Απευθύνεται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους, που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια, σε επιλέξιμους ΚΑΔ από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών, της εστίασης, της παραγωγής αρτοσκευασμάτων και γλυκισμάτων, καθώς και του τουρισμού, διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ και είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής.

Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση, προκειμένου να υλοποιήσουν παρεμβάσεις:

  • ενεργειακής αναβάθμισης κτιριακού κελύφους, όπως θερμομόνωση, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης,
  • ενεργειακής αναβάθμισης συστήματος φωτισμού, από νέας τεχνολογίας LED, εγκατάσταση αυτοματισμών μείωσης κατανάλωσης λόγω απουσίας/παρουσίας χρηστών,
  • εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων, ψύξης χώρων, αερισμού χώρων και ζεστού νερού χρήσης,
  • εγκατάστασης συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συστήματος αντιστάθμισης, συστημάτων αυτοματισμού,
  • αντικατάσταση ενεργοβόρου εξοπλισμού που αφορά στην παραγωγική διαδικασία των παρεχόμενων υπηρεσιών (π.χ. φούρνοι, ψυγεία)
  • υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως υπηρεσίες ενεργειακού ελεγκτή, ενεργειακού επιθεωρητή, εκπόνηση μελετών, κλπ.

Το ακριβές ύψος της ενίσχυσης θα προκύπτει, λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό ενίσχυσης (έως 65%) και τον μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών (έως 500.000 ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού και έως 250.000 ευρώ για τους λοιπούς κλάδους).

Για κάθε επενδυτικό σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης που θα υποβληθεί και θα επιχορηγηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος, ο ελάχιστος ενεργειακός στόχος καθορίζεται ως εξής:

  • εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 40%
  • μείωση εκπεμπόμενων ρύπων (CO2) τουλάχιστον κατά 35%
  • για το/α κτίριο/α ή την κτιριακή μονάδα που περιλαμβάνονται στο επενδυτικό σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης, θα πρέπει να επιτυγχάνεται από την υλοποίηση του σχεδίου αναβάθμισης της ενεργειακής του/ς κατηγορίας, βάσει Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) τουλάχιστον κατά δύο ενεργειακές τάξεις, σε σχέση με την υπάρχουσα κατάταξη (ή υποχρεωτικά Β+ κλάση, όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση).

 Υποβολή αιτήσεων

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν, θα υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης όταν ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα, μέσω της ηλεκτρονικής του πλατφόρμας (https://exoikonomo-epixeiro2023.gov.gr/). Το ακριβές χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Δείτε επίσης:

Προηγούμενο ΝΕΑ σεμινάρια ΕΦΕΤ από το ΚΕΚ του Επιμελητηρίου Κορινθίας

Ακολουθήστε μας

logo
Ερμού 2, Τ.Κ. 20131, Κόρινθος
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα & Τετάρτη:
7:00 πμ – 18:00 μμ
Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή:
7:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας

Ερμού 2, Τ.Κ. 20131, Κόρινθος
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
7:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας