Ελ

En

Κατάμεστη η αίθουσα του Επιμελητηρίου Κορινθίας στην παρουσίαση της Δράσης «Ερευνώ – Καινοτομώ 2021-2027» που συνδέει την έρευνα και την επιχειρηματικότητα

Σε μια κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου Κορινθίας  πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023, η εκδήλωση για την νέα χρηματοδοτική δράση «Ερευνώ-Καινοτομώ 2021-2027» που αναμένεται να προκηρυχθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ (ΕΣΠΑ 2021 – 2027),   με την παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας κ. Χρίστο Δήμα.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας, κος Παναγιώτης Λουζιώτης ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι η σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων προς τις διεθνείς αγορές, με στόχο τη μετάβαση στην ποιοτική καινοτόμο επιχειρηματικότητα και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Συνέχισε λέγοντας ότι το Επιμελητήριο Κορινθίας έχει δεσμευτεί να ενθαρρύνει την οικονομική ανάπτυξη και την καινοτομία και ότι η σύνδεση της έρευνας και της επιχειρηματικότητας είναι το κλειδί για την επίτευξη αυτών των στόχων. Για ένα σύντομο χαιρετισμό ανέβηκαν στο βήμα, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕΠ/ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, κος Αναστάσιος Γκιολής, ο Δήμαρχος Κορινθίων, κος Βασίλης Νανόπουλος και  αργότερα ο Δήμαρχος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων, κος Γεώργιος Γκιώνης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κος Αθανάσιος Κατσής, ο Διευθυντής και Αντιπρόεδρος στο ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κος Σπύρος Βασιλάκος, ο Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Οικονομικός Επόπτης ΚΕΕΕ, κος Ιωάννης Βουτσινάς και ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Πελοπόννησος» (Ε.Υ.Δ. Π.Π.), κος Αντώνιος Ψαράκης.

Στην συνέχεια, το λόγο πήρε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας κος Χρίστος Δήμας o οποίος παρουσίασε την σημαντικότητα της έρευνας και την καινοτομίας στην οικονομία και την θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χάρτη στο κομμάτι αυτό. Ανέφερε περιληπτικά τι έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα μέσα από τις διάφορες δράσεις του υπουργείου και πως οι πρωτοβουλίες αυτές βελτιώνουν κατά πολύ την κατάσταση της έρευνας και της καινοτομίας στην χώρα μας.

Ακολούθησαν οι ομιλίες του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Αθανάσιου Κυριαζή που τόνισε την πρόσβαση στην έρευνα και την καινοτομία και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και την προσφορά φορολογικών κινήτρων για να ασχοληθούν πιο ενεργά με την έρευνα και την καινοτομία, και του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής (TBC), κ. Γεώργιου Ζερβού, που ανέφερε ότι καταλυτικός παράγοντας για την επιτυχία της έρευνας και καινοτομίας στην χώρα μας είναι η κατάργηση της γραφειοκρατίας και του φυσικού φακέλου.

Την Παρουσίαση της Δράσης «Ερευνώ – Καινοτομώ 2021-2027» αναλυτικά ανέλαβαν Προϊστάμενος Μονάδας Α’, Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», ο κος Μηνάς Διακολιός και η Προϊσταμένη, Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας, κα Δέσποινα Κράλλη.

Η κα Κράλλη παρουσίασε και κάποια παραδείγματα επιχειρήσεων που είχαν ενταχθεί στην δράση «Ερευνώ –Δημιουργώ-  Καινοτομώ», εκ των οποίων και 4 Κορινθιακές επιχειρήσεις.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Ευρωπαϊκή Ενεργειακή και Κλιματική Πολιτική με έδρα την Ολλανδία, κος Βλάσης Οικονόμου παρουσίασε το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα “AUDIT-TO-MEASURE” το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμά LIFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Επιμελητήριο Κορινθίας συμμετέχει ως εταίρος με στόχο να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις στην ενεργειακή τους μετάβαση, μέσω της υιοθέτησης μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας. Παρουσιάστηκαν επίσης στοιχεία από τα αποτελέσματα και παλαιότερων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Η εκδήλωση έκλεισε με τοποθετήσεις του κοινού, ακαδημαϊκών και επιχειρηματιών που συμμετείχαν ενώ το συντονισμό της όλης της εκδήλωσης πραγματοποίησε με επιτυχία η δημοσιογράφος, κα Νίνα Κασιμάτη.

Με το πέρας της εκδήλωσης δόθηκε μια μικρή δεξίωση όπου όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία για περαιτέρω συζήτηση και δικτύωση.

Μπορείτε να δείτε όλο το βίντεο της εκδήλωσης εδώ.

Μπορείτε να βρείτε την παρουσίαση του κ. Χρίστου Δήμα εδώ.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό.

Προηγούμενο Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για Συμμετοχή στην Διεθνή Έκθεση ANUGA, στην Κολωνία από 07-11 Οκτωβρίου 2023

Ακολουθήστε μας

logo
Ερμού 2, Τ.Κ. 20131, Κόρινθος
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα & Τετάρτη:
7:00 πμ – 18:00 μμ
Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή:
7:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
7:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας