Ελ

En

ΨΗΦΙΣΜΑ Επιμελητηρίου Κορινθίας

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Κορινθίας, κατά τη συνεδρίαση του την 27η Ιανουαρίου 2016, αποφάσισε ομόφωνα τα ακόλουθα:

Διαφωνούμε πλήρως με  το προσχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, όπως αυτό είδε το φως της δημοσιότητας, χωρίς να έχει προηγηθεί ως όφειλε συζήτηση της Κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των επαγγελματιών, των επιτηδευματιών και των κοινωνικών φορέων, και χωρίς να έχουν εκπονηθεί οι αυτονόητες αναλογιστικές και επιστημονικές μελέτες.

Αδιαμφισβήτητα, το ασφαλιστικό αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί πρόχειρα, χωρίς όραμα, χωρίς ολοκληρωμένο  σχεδιασμό, χωρίς μελέτη βιωσιμότητας. Απαιτείται μια συνολική, οριστική  και μακροπρόθεσμη  προσέγγιση με ανταποδοτικότητα των εισφορών  και γνώμονα τον ασφαλισμένο και τις ανάγκες του.

Η νέα πρόταση ξεκάθαρα προωθεί την -όσο το δυνατόν-μεγαλύτερη αρπαγή επιπλέον πόρων από τους ασφαλισμένους και όχι την εξασφάλιση των μελλοντικών συνταξιούχων και την αξιοπρεπή τους διαβίωση. Η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει πρόχειρα τις τρύπες του χρέους, ενώ δεν μπήκε καν στη διαδικασία να ενημερώσει τους ασφαλισμένους, που από την πλευρά τους καλούνται να καταβάλουν υπέρογκες εισφορές.

Η δημιουργία ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης όπως επίσης και η κατάργηση των κρατήσεων υπέρ τρίτων είναι θετικά βήματα, όμως είναι πασιφανές οτι η όλη προσπάθεια θα αποβεί επί ματαίω εξαιτίας της έλλειψης  αναπτυξιακής προοπτικής στο υφιστάμενο υφεσιακό περιβάλλον.

Με την εφαρμογή της επίμαχης μεταρρύθμισης, σύντομα οι ασφαλισμένοι θα εγκλωβιστούν σε νέα δυσβάσταχτα και δικαστικώς διεκδικούμενα χρέη.

Τα μέλη του Επιμελητηρίου Κορινθίας και οι επαγγελματίες όλων των κλάδων θα οδηγηθούν μοιραία στο κλείσιμο των επιχειρήσεων τους ή θα επιλέξουν την μεταφορά τους σε άλλες χώρες δημιουργώντας ασφυξία στον ασφαλιστικό φορέα και στρατιές ανέργων.   

 

Η επιδρομή είσπραξης εισφορών, που επιχειρείται με το συγκεκριμένο προσχέδιο, οδηγεί στη μαζική, βίαιη έξοδο μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών από την αγορά, καθιστά δε

παντελώς επισφαλή την ήδη, κλονισμένη εισπραξιμότητα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και συμβάλλει ευθέως στην ενίσχυση των «γκρίζων» ζωνών της οικονομίας.

 

Η «δημιουργική ασάφεια» του προσχεδίου επιτρέπει την αποσπασματική διόρθωση του επικείμενου ασφαλιστικού νόμου, με γνώμονα τις κλαδικές εξυπηρετήσεις για ψηφοθηρικούς λόγους.

Πουθενά δεν γίνεται λόγος για τις υφιστάμενες οφειλές των ασφαλισμένων,  τον τρόπο διευθέτησης τους και τις αναγκαίες διευκολύνσεις για την αποπληρωμή τους παρά διέπεται από τη φιλοσοφία του άτεγκτου δανειστή και στυγνού δυνάστη τιμωρού.

Η κατάσταση είναι οριακή για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών

επαγγελματιών και των αγροτών, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις. Οι προτάσεις της κυβέρνησης πρέπει να έχουν σαν γνώμονα την ανακούφιση όλων και κυρίως των αδύναμων επαγγελματιών.

Η πάγια θέση μας είναι: το «πάγωμα» (κεφαλαιοποίηση) των μέχρι σήμερα ασφαλιστικών οφειλών, δίνοντας στο οφειλέτη τη δυνατότητα, για μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου στο τέλος του ασφαλιστικού βίου.

Εκφράζουμε την συμπαράσταση μας και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα  των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των αγροτών  και των άλλων επαγγελματικών και κοινωνικών τάξεων, απέναντι στον νέο νόμο.

Ζητάμε από την Κυβέρνηση να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις και να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο από μηδενική βάση, ώστε να υπάρξει ουσιαστική αναμόρφωση του ασφαλιστικού και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του σε βάθος χρόνου, γνωρίζοντας ξεκάθαρα ο ασφαλισμένος τις μελλοντικές του απολαβές ως συνταξιούχος, σε συνάρτηση με τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλει σήμερα.

Θεωρούμε απαραίτητη και επείγουσα  την διαμόρφωση εθνικής θέσης στο ασφαλιστικό ζήτημα και καλούμε την κυβέρνηση και τα κόμματα να συζητήσουν και να συμφωνήσουν το συντομότερο σε κοινές θέσεις που θα διαπραγματευτούν με τους δανειστές .

Προηγούμενο [Πρόσκληση Εκδήλωσης] Παραγωγή – Μεταποίηση – Εξαγωγή, 22/1/2016 Ωρα: 18:00

Ακολουθήστε μας

logo
Ερμού 2, Τ.Κ. 20131, Κόρινθος
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα & Τετάρτη:
7:00 πμ – 18:00 μμ
Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή:
7:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας

Ερμού 2, Τ.Κ. 20131, Κόρινθος
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
7:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας