Ελ

En

ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ

Η Πρωτοβουλία Three Seas αφορά τη συνδεσιμότητα και την κλίμακα σε έναν άξονα Βορρά-Νότου με περισσότερες από δώδεκα χώρες που δεν είχαν τέτοιους δεσμούς κατά την περίοδο του Σιδηρούν Παραπετάσματος. Οι συζητήσεις στο 2024 Three Seas Summit and Business Forum στο Βίλνιους υπογράμμισαν τη σημασία της ενίσχυσης των συνδέσεων, όχι μόνο από βορρά προς νότο, ή από ανατολή και δύση, αλλά σε ολόκληρη την ΕΕ, σε όλη την Ευρώπη ευρύτερα, και μάλιστα διεθνώς. Η ισχυρότερη συνδεσιμότητα θα συμβάλει στη διασφάλιση της ασφάλειας, της ευημερίας και της βιωσιμότητας και ως εκ τούτου πρέπει να αποτελεί πολιτική επιταγή για την επόμενη θητεία της ΕΕ.

Όπως είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος Ben Butters κατά τη διάρκεια του Three Seas Business Forum για τον ενεργειακό μετασχηματισμό, η θητεία της ΕΕ 2019-2024 δεν περιλαμβάνει αρκετά τέτοια ενιαία χάραξη πολιτικής, μια σημαντική συνέπεια της οποίας ήταν η αύξηση των κανονιστικών απαιτήσεων που υπονομεύει την Ευρώπη ανταγωνιστικότητας και να οδηγήσει στη σταδιακή αποβιομηχάνιση της ηπείρου μας. Αυτό πρέπει να αλλάξει και, επομένως, τα επόμενα πέντε χρόνια πρέπει να αφορούν το «Επιστροφή στην Επιχείρηση», όπως επαναλαμβάνει το ευρωπαϊκό εκλογικό μας μανιφέστο. Η απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προσθέσει ώθηση και σκοπό στην Πρωτοβουλία Τριών Θαλασσών και στις προσπάθειές της να αναπτύξει έργα υποδομής ζωτικής σημασίας σε μεταφορές, ενέργεια και ψηφιακά δίκτυα. Η ΕΕ είναι βασικός παράγοντας σε αυτήν την περιοχή, η οποία αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της γεωγραφικής της περιοχής και αναπτύσσεται οικονομικά με σχεδόν διπλάσια ταχύτητα σε σχέση με το σύνολο της Ένωσης. Η περιοχή των Τριών Θαλασσών μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως πηγή έμπνευσης και καινοτομίας όταν πρόκειται για διασυνοριακή συνεργασία και επενδύσεις. Με την αυξανόμενη γεωπολιτική αστάθεια και άλλες μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες να τρέχουν μπροστά, τα κράτη μέλη της ΕΕ – ανατολή, νότος, βοράς και δύση – πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά και αποτελεσματικά από ποτέ για να αξιοποιήσουν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα, να συγκεντρώσουν πόρους και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις. Η Eurochambres, μαζί με πολλές άλλες επιχειρηματικές οργανώσεις, υπέγραψε επιστολή στις 5 Απριλίου καλώντας την Πρόεδρο Ursula von der Leyen και τα κράτη μέλη της ΕΕ να προωθήσουν την εφαρμογή της ηλεκτρονικής δήλωσης για τους αποσπασμένους εργαζομένους – μια κρίσιμη πρωτοβουλία για τις εταιρείες που ασχολούνται με το διασυνοριακό εμπόριο.

Το δίκτυο επιμελητηρίων ενθαρρύνει σθεναρά τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν τα απαραίτητα συστήματα υποδομής που επιτρέπουν την αναγνώριση μιας τέτοιας πολύγλωσσης κοινής ηλεκτρονικής δήλωσης σε ολόκληρη την ΕΕ, επιπλέον του ότι επιτρέπει βραχυπρόθεσμες εξαιρέσεις ή περιορίζει τον αριθμό των εγγράφων που οι πάροχοι υπηρεσιών καθιστούν διαθέσιμα κατά τη διάρκεια περίοδο ανάρτησής τους. Αυτή η πρωτοβουλία θα διευκολύνει τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων κατά την υποβολή ειδοποιήσεων αποσπασμένων εργαζομένων και θα μειώσει τον διοικητικό φόρτο και το συνολικό κόστος παροχής υπηρεσιών σε άλλο κράτος μέλος.

Προηγούμενο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Απολογιστικό εκδήλωσης της Εnterprise Greece στο Delphi Economic Forum

Ακολουθήστε μας

logo
Ερμού 2, Τ.Κ. 20131, Κόρινθος
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα & Τετάρτη:
7:00 πμ – 18:00 μμ
Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή:
7:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας

Ερμού 2, Τ.Κ. 20131, Κόρινθος
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
7:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας