Ελ

En

Πώς δεν θα φορολογηθείτε για τα ανείσπρακτα μισθώματα του 2020

Οι εξαιρετικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από το περασμένο έτος μέχρι και σήμερα, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού και των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση αυτής και ειδικότερα η για μεγάλο χρονικό διάστημα αναστολή της λειτουργίας σχεδόν όλων των Δικαστηρίων της χώρας και όλων των διαδικασιών τους, καθώς και η αναστολή όλων των διαδικαστικών και νομίμων προθεσμιών, καθιστούν αναγκαία την νομοθετική πρόβλεψη για την αντιμετώπιση του φαινομένου της φορολόγησης μισθωμάτων, τα οποία ενώ δεν εισπράχθηκαν από τους εκμισθωτές για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων ενδεχομένως και η εγκατάλειψη του μισθίου από τον μισθωτή, παρ’ όλα αυτά θεωρούνται φορολογητέο εισόδημα, καθώς όλες οι σχετικές φορολογικές ρυθμίσεις για την απαλλαγή από την φορολόγηση των μισθωμάτων αυτών προβλέπουν ως αναγκαίο προαπαιτούμενο για την απαλλαγή από την φορολόγηση την προσκομιδή των σχετικών δικαστικών αποφάσεων για την αποβολή από το μίσθιο ή για την καταδίκη του μισθωτή στην καταβολή των οφειλομένων μισθωμάτων.

Για τον λόγο αυτό στον πρόσφατα ψηφισθέντα Ν.4797/2021 με τίτλο «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες, επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικονομίας, συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός και συνταξιοδοτική ρύθμιση και λοιπές επείγουσες διατάξεις» προβλέπεται ειδική ρύθμιση για τα ανείσπρακτα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, για το φορολογικό έτος 2020.

Όπως προβλέπεται στην σχετική Αιτιολογική έκθεση της εν λόγω διάταξης, με τις προτεινόμενες διατάξεις, προβλέπεται ειδική ρύθμιση για το φορολογικό έτος 2020, για τον μη συνυπολογισμό στο συνολικό εισόδημα των ανείσπρακτων μισθωμάτων, προς διευκόλυνση των φορολογουμένων, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν από την εξάπλωση της πανδημίας του COVID-19.

Οι προτεινόμενες διατάξεις κρίνονται αναγκαίες λόγω των ειδικότερων μέτρων που τηρούνται για την ασφαλή λειτουργία των δικαστηρίων, των περιορισμών που ισχύουν εκ του νόμου στις μετακινήσεις των πολιτών και της πιθανής αδυναμίας προσκόμισης των δικαστικών αποφάσεων και άσκησης της αγωγής, που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 39 του ΚΦΕ.

Ειδικότερα, όπως προβλέπεται στο άρθρο 32 του Ν.4797/2021, προστίθεται περ. 66 στο άρθρο 72 του Ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α’ 167) η οποία προβλέπει τα εξής :

«66. Ειδικά για το φορολογικό έτος 2020, πέραν των οριζόμενων στην παρ. 4 του άρθρου 39, τα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τον δικαιούχο, δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του και στην περίπτωση που μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων έχει κοινοποιηθεί στον μισθωτή εξώδικη καταγγελία της μίσθωσης, λόγω μη καταβολής του μισθώματος ή εξώδικη όχληση για την καταβολή των οφειλόμενων μισθωμάτων.

Εάν έχει κοινοποιηθεί οποιοδήποτε εξώδικο του πρώτου εδαφίου, ο φορολογούμενος οφείλει, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021, να προσκομίσει διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή αντίγραφο της αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, προκειμένου να μην φορολογηθούν τα εισοδήματα αυτά στο φορολογικό έτος 2020.

Σε περίπτωση που προσκομιστούν τα οριζόμενα στο δεύτερο εδάφιο, τα εν λόγω εισοδήματα φορολογούνται στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράχθηκαν, κατά παρέκκλιση του άρθρου 8. Στην περίπτωση που τα οριζόμενα στο προηγούμενο εδάφιο δεν προσκομιστούν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, ο φορολογούμενος οφείλει να δηλώσει τα μισθώματα αυτά με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020, η οποία υποβάλλεται χωρίς τόκους και πρόστιμα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δύναται να ορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας.

Για τον λόγο αυτό θα και προκειμένου να μην φορολογηθούν οι εκμισθωτές για μισθώματα του φορολογικού έτους 2020, τα οποία για οποιονδήποτε λόγο δεν εισέπραξαν και προκειμένου να μην χρειαστεί να υποβάλλουν συμπληρωματική ή τροποποιητική δήλωση για τα μισθώματα αυτά θα πρέπει αφενός μεν, μέχρι την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2020 να έχουν κοινοποιήσει στον μισθωτή εξώδικη καταγγελία της μίσθωσης για μη καταβολή των οφειλομένων μισθωμάτων ,είτε εξώδικη όχληση για την καταβολή αυτών, αφετέρου δε   μέχρι και την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τους για το φορολογικό έτος 2021 (ήτοι μέχρι και το καλοκαίρι του 2022), να προσκομίσουν στην αρμόδια για την φορολόγηση τους ΔΥΟ, είτε το σχετικό αντίγραφο της διαταγής πληρωμής, ή της διαταγής απόδοσης χρήσης μίσθιου, της οποίας την έκδοση θα έχουν επιμεληθεί, είτε την δικαστική απόφαση περί αποβολής, ή επιδίκασης μισθωμάτων σε βάρος του μισθωτή, η οποία θα έχει εκδοθεί επί σχετικής αγωγής τους, είτε τέλος και το σχετικό αντίγραφο της αγωγής αποβολής, ή της επιδίκασης μισθωμάτων, την οποία θα έχουν ασκήσει σε βάρος του μισθωτή τους, εφόσον αυτή δεν έχει ακόμη μέχρι τότε εκδικασθεί, ή εφόσον δεν έχει εκδοθεί μέχρι τότε απόφαση επ’ αυτής.

Προηγούμενο Αιτήσεις για επιδότηση παγίων δαπανών/Παράταση έως 9/8

Ακολουθήστε μας

logo
Ερμού 2, Τ.Κ. 20131, Κόρινθος
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα & Τετάρτη:
7:00 πμ – 18:00 μμ
Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή:
7:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας

Ερμού 2, Τ.Κ. 20131, Κόρινθος
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
7:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας