Ελ

En

Ομιλία Προέδρου Επιμελητηρίου Κορινθίας στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας

Η χρονιά που πέρασε το 2012 όπως όλοι γνωρίζουμε ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά.

Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο σε μια χώρα να γίνουν τόσες πολλές αλλαγές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα .

Οι περισσότερες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις έπρεπε να είχαν γίνει σταδιακά πριν πολλές δεκαετίες .

Σαν αποτέλεσμα της βίαιης αυτής προσαρμογής –που σε πολλές περιπτώσεις είχε  αδικίες –ήταν να κλείσουν- προσωρινά εύχομαι – πολλές επιχειρήσεις και η ανεργία να ανέβει στο 26% . 1.300.000 υπολογίζονται οι άνεργοι στη χώρα . 

Πολλοί πτυχιούχοι μεταναστεύουν  για να βρουν δουλειά  ,στα σπίτια πολλοί πολίτες  στερούνται τα είδη πρώτης ανάγκης , κρυώνουν κάνοντας οικονομία στο πετρέλαιο θέρμανσης και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους μετά την πτώση στο τζίρο και τα κέρδη τους.

Παρ όλα αυτά όμως οι Έλληνες παραμένουν όρθιοι και αγωνίζονται  και έχουν επιτυχίες.

Ένα δικό μας παράδειγμα η διοργάνωση της  4ης πανελλήνιας έκθεσης Κορινθία 2012  που ήταν η καλύτερη και η μεγαλύτερη κάθε προηγούμενης .

Γιατί πέτυχε η προσπάθεια αυτή?

Διότι αλλάξαμε τον τρόπο δουλειάς, κάναμε καινούργια έργα , καινοτομήσαμε και επεκταθήκαμε  περισσότερο πανελλαδικά .

Αυτό είναι και το μήνυμα του επιμελητηρίου προς τις επιχειρήσεις και το κράτος .

Αλλάξτε , απλοποιείστε , βελτιώστε τον τρόπο που δουλεύετε και σκέπτεστε .

Με σχέδιο και πολύ δουλειά θα τα καταφέρουμε .

Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το σχεδιάζουν .

Η αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας είναι βασική προϋπόθεση βιωσιμότητας και ανάπτυξης .

Με την ευκαιρία  θέλω να σας πω ότι στο χώρο της σωληνουργίας Κορίνθου σχεδιάζουμε τώρα και θα γίνει και η επομένη έκθεση μας Κορινθία 2013 τον Σεπτέμβριο .

Στο χώρο αυτό δεν θα γίνει ένα κλασικού τύπου mall . Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας όταν αξιοποιηθεί ο χώρος θα είναι μια τουριστική επένδυση και εμπορική δραστηριότητα συμπληρωματική της αγοράς της Κορίνθου ,  το  έχω άλλωστε ξαναπεί σε αυτή την αίθουσα και  όπως έχουμε αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις οι πληροφορίες μας είναι ακριβείς .

Δεν πρέπει να φοβόμαστε . Όπως είχε πει και ο αμερικανός πρόεδρος Ρούσβελτ το 1930 όταν αντιμετώπισε με επιτυχία ανάλογη κρίση στη χώρα του το μόνο που έχουμε να φοβηθούμε είναι ο φόβος, ο παράλογος φόβος που παραλύει κάθε προσπάθεια.

Βεβαίως το παλιό μοντέλο λειτουργίας της χώρας και της αγοράς τελείωσε . Μαζί του τέλειωσαν και οι κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις, η συναλλαγή , οι αρπαχτές και οι αετονύχηδες.

Στο νέο πρότυπο κεντρική θέση έχουν η ανταγωνιστικότητα, η ανάπτυξη, η αλληλεγγύη, η αξιοκρατία, η αξιοπιστία, η ασφάλεια, η αισιοδοξία η εξωστρέφεια , η συνεργασία και  η τεχνογνωσία .

Επιτρέψτε μου να πω και λίγα λόγια ενδεικτικά του τι κάνουμε στο επιμελητήριο Κορινθίας για να βοηθήσουμε την τοπική οικονομία και τις επιχειρήσεις .

Για το θέμα της ανεργίας η συμβολή του επιμελητηρίου είναι  το πρόγραμμα 2η ευκαιρία που προετοιμάσαμε πριν πολλούς μήνες σε συνεργασία με την ΕΕΔΕ . Καταρτίζουμε ανέργους με επιδότηση 1.400 € σε 2 μήνες και εκτός από το επίδομα τους δίνουμε τη γνώση για να βρουν μια νέα δουλειά η να ανοίξουν δική τους επιχείρηση.  Ήδη εκπαιδεύονται 115 άνεργοι σε πρώτη φάση.

Συμμετέχουμε σε ανάλογα προγράμματα με την περιφέρεια και άλλους φορείς όπως το ΤΟΠΕΚΟ και το ΤΟΠΣΑ .

Επειδή στην νέα οικονομία χρειάζονται διαφορετικά προσόντα και γνώσεις ιδρύσαμε στο Επιμελητήριο το ΚΕΚ που θα λειτουργήσει σε λίγες μέρες και θα είναι η σχολή του επαγγελματία  που θα προσφέρει τη γνώση που χρειάζεται κάθε επαγγελματίας .

Στην περιοχή του Ισθμού της Κορίνθου περνούν κάθε χρόνο εκατοντάδες  χιλιάδες επισκέπτες  και δεν μπαίνουν στις πόλεις μας , την Κόρινθο,  το Λουτράκι, κλπ .

Ζητήσαμε και μας παραχωρήθηκε κατάλληλος  χώρος από την εταιρία της διώρυγας και εκεί ετοιμάσαμε info kiosk για να πληροφορούμε τους επισκέπτες για την Κορινθία , τα προϊόντα και τις επιχειρήσεις και να φέρουμε όσους μπορέσουμε στην περιοχή.

Οι επιχειρήσεις και οι φορείς που επιθυμούν να διανεμηθεί εκεί το διαφημιστικό τους υλικό ή προϊόντα για δειγματοδιανομή και αργότερα πώληση, να έρθουν σε επικοινωνία με το Επιμελητήριο .

Η συμμετοχή μας στην ανάπτυξη συνεχίζεται με την αδειοδότηση των επιχειρήσεων μόλις υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση και με  την υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων .

Αύριο ο υπουργός ανάπτυξης ανακοινώνει πρόγραμμα ΕΣΠΑ  457 εκατομμυρίων € επιδότησης  στους τομείς μεταποίησης , υπηρεσιών και εμπορίου το οποίο θα διαχειριστούν οι διαχειριστικές αρχές των επιμελητηρίων σε συνεργασία με τις περιφέρειες.

Η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει από άλλα προγράμματα, οι πιστοποιημένοι αξιολογητές μας που επιλέγονται  με ηλεκτρονικό τρόπο και όχι με ανάθεση  και η αποδοχή από το υπουργείο και την ΕΕ των προτάσεων μας για βελτιώσεις εξασφαλίζουν την αμεροληψία και την σωστή αξιολόγηση των προτάσεων. Η κάθε περιφέρεια φυσικά έχει καθορίσει τις προτεραιότητες των τομέων επένδυσης .

Κλείνοντας θέλω να επισημάνω ότι η επιτυχία η κάθε επιτυχία εξαρτάται κυρίως από τους ανθρώπους που εμπλέκονται .

Όλοι μας είμαστε απογοητευμένοι από την λειτουργία του ελληνικού κράτους και εύκολα πολλοί αποδίδουν τα προβλήματα στους δημοσίους υπαλλήλους με τους οποίους έρχονται σε επαφή .

Βεβαίως υπάρχουν κακοί δημόσιοι υπάλληλοι . Η πλειοψηφία όμως των δημοσίων υπαλλήλων είναι ικανοί και έντιμοι και δεν αναγνωρίζεται το έργο τους .

Στα διεθνή ΜΜΕ  τον Ιανουάριο του 2012 δημοσιεύτηκε ότι ο καλύτερος δημόσιος υπάλληλος στον κόσμο είναι έλληνας , τον γνωρίζετε ? Είναι  μαζί μας , λέγεται Παναγιώτης Καρκατσούλης και βραβεύεται σήμερα από το Επιμελητήριο μας .

 Έχει τιμηθεί με το διεθνές  βραβείο δημόσιας διοίκησης  από την Αμερικανική εταιρία διοικητικής επιστήμης .

Βραβεύεται η προσωπική του προσπάθεια,  ο άθλος που έχει καταφέρει . Είναι ο άνθρωπος που είχε την ιδέα και εργάστηκε σκληρά για να δημιουργηθούν  τα κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών τα γνωστά ΚΕΠ και πολλές άλλες βελτιώσεις στην ελληνική διοίκηση.

Στο πρόσωπο του βραβεύεται επίσης ο άγνωστος ικανός, έντιμος και ευσυνείδητος δημόσιος  υπάλληλος που βοηθά τις επιχειρήσεις , ταλαιπωρούμενος  και ο ίδιος από την δαιδαλώδη πολυνομία και γραφειοκρατία.

Βραβεύουμε επίσης την συνεργασία και την ανοιχτή νοοτροπία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που τόσο έχει ανάγκη η χώρα για να βγει από την κρίση με τις κοινωνικές ομάδες  να συνεργάζονται και όχι να έχουν αντιπαράθεση .

Ο κος Καρακατσούλης είναι καθηγητής στη σχολή δημόσιας διοίκησης  από το 1989 και από το 1991 ειδικός επιστήμονας στο υπουργείο εσωτερικών

Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών  και έκανε διδακτορική διατριβή στο πανεπιστήμιο του Bielefeld στη Γερμανία .

Είναι εμπειρογνώμονας του ΟΟΣΑ και της παγκόσμιας τράπεζας , εθνικός εκπρόσωπος στην ευρωπαϊκή επιτροπή και σύμβουλος πολλών ξένων κυβερνήσεων .

Μελέτες του έχουν μεταφραστεί σε 7 ξένες γλώσσες.

Προηγούμενο [Πρόσκληση – Εκδήλωση] Ετήσια γιορτή για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας

Ακολουθήστε μας

logo
Ερμού 2, Τ.Κ. 20131, Κόρινθος
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα & Τετάρτη:
7:00 πμ – 18:00 μμ
Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή:
7:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας

Ερμού 2, Τ.Κ. 20131, Κόρινθος
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
7:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας