Ελ

En

Μερική άρση περιορισμού εξαγωγών υγειονομικού υλικού από την Τουρκία

Με την απόφαση 31115 του Υπουργείου Εμπορίου της Τουρκικής Δημοκρατίας που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 02.05.2020, καταργούνται οι σειρές 33 και 40του Νόμου 96/31 «Περιορισμοί ΕξαγωγώνΠροϊόντα με απαγόρευση εξαγωγής».

Συμπεριλαμβάνονται προϊόντα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως τα πάσης φύσεως απολυμαντικά, η αιθυλική αλκοόλη, κολόνιες, αναπνευστήρες, σωλήνες διασωλήνωσης, αισθητήρες οξυγόνου και άλλα αναλώσιμα ιατρικά υλικά που πλέον απαλλάσσονται από την απαγόρευση εξαγωγής τους όπως είχε δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 4 Μαρτίου 2020 (ν. 31058, ως άνω σχετ.) στο πλαίσιο των μέτρων καταπολέμησης του κορονοιού.

Ιατρικά είδη που μπορούν να εξαχθούν:

Medical devices, (Ventilator, Ecmo, Oxygen Concentrator, Flow sensor, Expiratory valve, Oxygen sensor, Ventilator circuits, Patient circuits (Anstez / Ventilator circuit), IV Cannula, Intubation Tube and Intensive Care Monitor.

 

Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για τις προστατευτικές και χειρουργικέςμάσκες, φόρμες και στολές προστατευτικού εξοπλισμού, προστατευτικά γυαλιά και χειρουργικά γάντια(PersonalProtectiveEquipmentPPE), η εξαγωγή των οποίων εξακολουθεί να απαιτεί ειδική άδεια, μερίμνη της τουρκικής εξαγωγικής επιχείρησης. Οι εν λόγω άδειες δύναται να εκδοθούν από το Τουρκικό Υπουργείο Υγείας έπειτα από ιδιαιτέρως μακρά και εν πολλοίς αμφιλεγόμενη διαδικασία και προσφάτως μόνον κατόπιν δωρεάς στο Κρατικό Γραφείο Εφοδιασμού (DMO). Ειδικότερα, οι ιδιωτικές τουρκικές εταιρείες που θέλουν να εξάγουν ιατρικά προϊόντα ΡΡΕ για τα οποία απαιτείται ειδική άδεια εξαγωγής θα πρέπει να κάνουν αντίστοιχες δωρεές των προϊόντων αυτών στο DMO σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα και ο οποίος μπορεί να εντοπιστεί στον εξής σύνδεσμο:https://www.ihkib.org.tr/fp-icerik/ia/d/2020/04/28/maske-ve-medikal-giysi-izni-ve-ihracat-proseduru-202004281201070557-A4DA8.pdf

 

Αριθμός δωρεάς προϊόντων στο DMO

Aριθμός προϊόντων που θα επιτραπεί η εξαγωγή τους

1 Χειρουργική Μάσκα

1 Χειρουργική Μάσκα

1 Μάσκα FFP3 / FFP2 / N95

1 Μάσκα FFP3 / FFP2 / N95

1 Προστατευτική Φόρμα

3 Προστατευτικές Φόρμες

2 Μάσκες FFP3 / FFP2 / N95

1 Προστατευτική Φόρμα

20 Χειρουργικές μάσκες

1 Προστατευτική Φόρμα

10 Χειρουργικές μάσκες

1 Μάσκα FFP3 / FFP2 / N95

 

Παράλληλα, σας ενημερώνουμε πως το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί πολλές περιπτώσεις προβληματικών συναλλαγών ή και απάτης σε προμήθειες ιατρικού υλικού (ΡΡΕ) από τουρκικές επιχειρήσεις που είτε είναι ανύπαρκτες ή υψηλού ρίσκου είτε ενημερώνουν τις ελληνικές επιχειρήσεις περί «αδυναμίας εξαγωγής των παραγγελιών τους χωρίς ειδική άδεια», εκ των υστέρων όμως και αφού έχουν πραγματοποιηθεί τα σχετικά εμβάσματα (προκαταβολές ή και πλήρη πληρωμή) τα οποία είναι αμφίβολο εάν και πότε θα επιστραφούν στους έλληνες επιχειρηματίες. Υπήρξαν όμως και εξαιρέσεις τουρκικών εξαγωγικών επιχειρήσεων οι οποίες επέστρεψαν τα εμβάσματα που είχαν λάβει από ελληνικές επιχειρήσεις. Επί των ανωτέρω συνίσταται όπως τα μέλη σας δίδουν ιδιαίτερη προσοχή στις συναλλαγές τους με τουρκικές επιχειρήσεις για προμήθεια ιατρικών προστατευτικών προϊόντων (ΡΡΕ). 

 

Ο Προϊστάμενος

Aπόστολος Ντιγκμπασάνης 

Σύμβουλος ΟΕΥ Α’

 

 

Προηγούμενο Άδωνις Γεωργιάδης: Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ταχύτερο άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης

Ακολουθήστε μας

logo
Ερμού 2, Τ.Κ. 20131, Κόρινθος
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα & Τετάρτη:
7:00 πμ – 18:00 μμ
Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή:
7:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας

Ερμού 2, Τ.Κ. 20131, Κόρινθος
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
7:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας