Ελ

En

Επιστολή ΠΕΣΠ για μείωση τελών κυκλοφορίας επαγγελματικών οχημάτων & αναστολή πτωχευτικού κώδικα

Με επιστολή που απέστειλε προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα, το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου επισημαίνει την ανάγκη μείωσης των Τελών Κυκλοφορίας για τους ιδιοκτήτες επαγγελματικών οχημάτων καθώς και την αναστολή εφαρμογής του πτωχευτικού κώδικα στις επιχειρήσεις που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας και του lockdown.
Επιστολή για την ανάγκη μείωσης των Τελών Κυκλοφορίας για τους ιδιοκτήτες επαγγελματικών οχημάτων
«Με την παρούσα επιστολή μας σας καταθέτουμε το δίκαιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου για μείωση των Τελών Κυκλοφορίας για τους ιδιοκτήτες επαγγελματικών οχημάτων των οποίων οι επιχειρήσεις είναι κλειστές με κρατική εντολή, από τι στιγμή που αυτά είναι ακινητοποιημένα εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχει προκαλέσει η πανδημία.
Παρακαλούμε όπως εξετάσετε το αίτημα αυτό, καθώς και μια γενναία παράταση στην καταβολή όλων των Τελών Κυκλοφορίας αφού λόγω του lock down όλα τα οχήματα είναι μερικώς ή εντελώς ακινητοποιημένα.
Με την πεποίθηση ότι θα κατανοήσετε το δίκαιο του αιτήματος και θα προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να αποσυμφορηθούν εν μέρει οι επιχειρηματίες, αλλά και οι πολίτες από την πληθώρα των υποχρεώσεων που αναμένουν να ικανοποιηθούν σε περίοδο μη λειτουργίας της οικονομίας μας».
Επιστολή για την ανάγκη αναστολής εφαρμογής του πτωχευτικού κώδικα στις επιχειρήσεις που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας και του lockdown.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Ο επιχειρηματικός κόσμος και ολόκληρη η κοινωνία παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις στον τομέα της υγείας και τις επιπτώσεις που επιφέρουν στην οικονομία τα μέτρα για την προάσπισή της. Ήδη ολοκληρώνεται μια βδομάδα εφαρμογής του 2ου Lockdown και οι επιχειρηματίες αρχίζουν να ασφυκτιούν, χωρίς να έχουν αποτάξει από πάνω τους ολοκληρωτικά τη σκιά του 1ου lockdown.
Οι επιχειρηματίες – στυλοβάτες του εθνικού ΑΕΠ πλήττονται ανεπανόρθωτα βλέποντας τα εισόδημά τους να μηδενίζεται και οι υποχρεώσεις να βρίσκονται εν αναμονή εξυπηρέτησης. Οι περισσότεροι δηλώνουν ανίκανοι να ανταποκριθούν σε αυτές.
Για τους ανωτέρω λόγους και λαμβάνοντας υπόψη:
1. Ο Ν 4738/2020 «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας» ενσωμάτωσε στο εθνικό δίκαιο την Οδηγία (ΕΕ) 1023/20.6.2019 (L172/18) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «Περί πλαισίου για τη προληπτική αναδιάρθρωση, την απαλλαγή από τα χρέη και τις ανικανότητες ή την έκπτωση οφειλετών, καθώς και περί μέτρων βελτίωσης των διαδικασιών αυτών και για την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132 (Οδηγία για την αναδιάρθρωση και την αφερεγγυότητα)», η οποία στο άρ. 31, παρ. 1 προβλέπει ότι τα κράτη μέλη έχουν υπό κανονικές κι όχι έκτακτες συνθήκες καταληκτική ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του νόμου μεταφοράς της στο εθνικό τους δίκαιο την 17η Ιουλίου 2021. Στη δε παρ. 2 προβλέπει ακόμη και δικαίωμα ετήσιας παράτασης ως τις 17η Ιουλίου 2022: «για τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες κατά την εφαρμογή της».
2. Με βάση την ημερομηνία που τίθεται σε ισχύ ο Ν 4738/20, ήτοι 1η Ιανουαρίου 2021, θα πρέπει σε μόλις 35 εργάσιμες ημέρες να εκδοθούν οι κρίσιμες υπουργικές ή κοινές υπουργικές αποφάσεις και οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι για την εφαρμογή του. Είναι πολύ πιθανό, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, και ειδικά οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, να βρεθούν προ απροόπτου, δεδομένου ότι το κλίμα στον επιχειρηματικό κόσμο είναι ήδη πολύ τεταμένο για να δεχθεί ακόμα έναν πιθανό προβληματισμό και μάλιστα για τις αυτοματοποιημένες πια πτωχεύσεις «μικρού» αντικειμένου.
Ζητάμε την αναστολή εφαρμογής του Ν 4738/2020 με τίτλο «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας» έως τουλάχιστον την 17η Ιουλίου 2021. Θεωρούμε ότι τη δεδομένη στιγμή, με τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνει όλη η χώρα, η πολιτεία με κάθε μέσo οφείλει να σταθεί δίπλα στον επιχειρηματία και τον πολίτη γενικά και να συνδράμει τα μέγιστα. Για το λόγο αυτό εκφράζουμε την πεποίθησή μας πως θα αξιοποιήσετε τη δυνατότητα που δίνεται από την Οδηγία (ΕΕ) 1023/20.6.2019 (L172/18).

Προηγούμενο Περαιτέρω κίνητρα αναστροφής του «brain-drain» σχεδιάζει η Ελληνική Κυβέρνηση

Ακολουθήστε μας

logo
Ερμού 2, Τ.Κ. 20131, Κόρινθος
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα & Τετάρτη:
7:00 πμ – 18:00 μμ
Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή:
7:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας

Ερμού 2, Τ.Κ. 20131, Κόρινθος
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
7:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας