Ελ

En

Ενημερωτική Ημερίδα επιχειρηματιών με Θέμα : Ελαιόλαδο – Παραγωγή ,Ποιότητα , Εξαγωγές.

Την Κυριακή  9 Νοεμβρίου 2008 πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Κορινθίας  Ενημερωτική Ημερίδα  επιχειρηματιών με Θέμα : Ελαιόλαδο – Παραγωγή ,Ποιότητα , Εξαγωγές.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη  Νομαρχία Κορινθίας και  το Επιμελητήριο Κορινθίας, σε συνεργασία την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και των Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Ελαιοτριβείων.

 Γραπτό μήνυμα στην ημερίδα απεύθυνε δια μέσου του Προέδρου  του Επιμελητηρίου, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κος Αναστάσης Παπαληγούρας . Παραβρέθηκαν και μίλησαν  στους συμμετέχοντες επιχειρηματίες  ο Βουλευτής κος Κ. Κόλλιας, ο Βουλευτής κος Π. Μπεγλίτης, ο Αντινομάρχης Κορινθίας κος Π. Μάρκελλος, ο Δήμαρχος Νεμέας κος Κ. Καλατζής, ο Δήμαρχος Σαρωνικού κος Σ. Τόγιας και ο Αντιδήμαρχος Σικυωνίων κος Ν.Ζαχαρόπουλος .

Οι  Ομιλητές και τα θέματα που αναπτύχθηκαν είχαν ως εξής.

 Κα Χρυσάνθη Πασσάδη – Σύμβουλος Α` Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών με θέμα: “Το Ελαιόλαδο στην Παγκόσμια Αγορά“.

 Κα  Έλενα Κοντράτοβα  – Γενική Διευθύντρια Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου με       Θέμα: “Προσέγγιση της Ρωσικής Αγοράς Ελαιολάδου“.

 Κος Βαρθολομαίος Σειραδάκης  – Διευθυντής Εξαγωγών ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ ΚΣΕΠΕΠ με Θέμα: “Προοπτικές Εξαγωγών Ελαιολάδου“.

  Κος  Γεώργιος Οικονόμου – Γενικός Διευθυντής ΣΕΒΙΤΕΛ με  Θέμα: “Προοπτική Επώνυμου Τυποποιημένου Ελαιολάδου στην Διεθνή Αγορά“.

  Κα  Μαρία Λαζαράκη – Χημικός Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή Υ.Π.Α.Ν με  Θέμα: “Οργανοληπτική Αξιολόγηση Παρθένου Ελαιολάδου“.

  Κα  Έφη Χριστοπούλου – Χημικός Γενικής Γραμματείας Εμπορίου Υ.Π.Α.Ν με Θέμα: “ Κριτήρια Ποιότητας Παρθένου Ελαιολάδου “.

  Κος Δημήτριος Γεωργακάκης  – Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας με Θέμα: “Ήπια Διαχείριση Αποβλήτων Ελαιοτριβείων “.

 

IMG_1444_F19937.jpg

 

Τα κύρια συμπεράσματα της ημερίδας είναι:

  • Χρειάζεται Εθνική Στρατηγική  για την παραγωγή και προώθηση του ελαιολάδου.
  • Το 90% της ελληνικής παραγωγής είναι Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο με κόστος σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο Ιταλικό και Ισπανικό, άρα δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε σε τιμές αλλά σε ποιότητα.
  • Το ελληνικό λάδι πιστοποιημένο με ονομασία προέλευσης έχει σοβαρές προοπτικές εξαγωγών στη Ρωσία και αλλού.
  • Ενημέρωση για εταιρίες που επιθυμούν συνεργασίες με ελληνικές υπάρχει στην ιστοσελίδα του  Υπουργείου Εξωτερικών http://www.mfa.gr/. Θα καταβληθεί προσπάθεια η σελίδα να συνδεθεί με την ιστοσελίδα του επιμελητήριου www.korinthiacc.gr
  • Το μικρό Μέγεθος των  Ελληνικών Επιχειρήσεων είναι εμπόδιο για την είσοδο σε αλυσίδες καταστημάτων που απαιτούν μεγάλες ποσότητες  – Συνδυασμένες Εξαγωγές  από πολλές επιχειρήσεις είναι μια από τις λύσεις . Στην Ισπανία που παράγει 1.400.000 τόνους υπάρχουν 450 ελαιοτριβεία στην Ελλάδα με παραγωγή 250.000 τόνους έχουμε 2.500 ελαιοτριβεία.
  • Αν γίνει υπέρβαση και το  Συνεταιριστικό Ελαιόλαδο πωλείται ως ένα για όλη την Ελλάδα θα μπορέσει να ανταγωνιστεί σε νέες αγορές
  • Η Ιχνηλασιμότητα από τον  Ελαιώνα μέχρι τον  Καταναλωτή εκτιμάται ιδιαίτερα από τους καταναλωτές και είναι προϋπόθεση αγοράς .
  • Αναμένεται αύξηση της κατανάλωσης ελαιολάδου στα επόμενα χρόνια αλλά και τιμές χαμηλές. Οι πωλήσεις χύμα σε Ιταλία θα μειωθούν για μια σειρά από λόγους .
  • Για να στηριχτούν οι εξαγωγές απαραίτητη προϋπόθεση είναι η βελτίωση της εφοδιαστικής αλυσίδας , Παραγωγή – Διακίνηση -Τοποθέτηση – Διαφήμιση.
  • Η συσκευασία πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες διατροφικές συνήθειες.
  • Για τη μείωση του κόστους παραγωγής  τα συστήματα – Γραμμική Παραγωγή – πυκνή φύτευση – Μηχανική Συλλογή που εφαρμόζονται στην Ισπανία πρέπει να αξιοποιηθούν.
  • Η συνεχώς αυξανόμενη Διακίνηση προϊόντων Ιδιωτικής Ετικέτας είναι μια ακόμα ευκαιρία πώλησης .
  •  Η δημιουργία επωνύμων προϊόντων συνδυασμένων με την ιστορία και τη μεσογειακή διατροφή  – Μύθος -Εμπιστοσύνη  και η από κοινού προώθηση με άλλα ελληνικά προϊόντα θα βοηθήσουν σημαντικά την αγορά σε υψηλότερες τιμές.
  • Ο  Οργανοληπτικός έλεγχος με ειδικούς και η απουσία υπολειμμάτων από Φυτοφάρμακα καθώς και  η αναγραφή ημερομηνίας  παραγωγής στο μπουκάλι – όχι μόνο λήξης ή χρόνου ζωής μετά  την τυποποίηση είναι μεγάλης σημασίας για την ποιότητα του προϊόντος.
  • Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο έχει αναπτύξει μια ήπια μέθοδο διαχείρισης αποβλήτων των ελαιοτριβείων με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος.

Προηγούμενο Ημερίδα για το Ελαιόλαδο “Παραγωγή – Ποιότητα – Εξαγωγές” – Επιμελητήριο Κορινθίας – Κυριακή, 9 Νοεμβρίου 2008 ώρα 10 π.μ.

Ακολουθήστε μας

logo
Ερμού 2, Τ.Κ. 20131, Κόρινθος
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα & Τετάρτη:
7:00 πμ – 18:00 μμ
Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή:
7:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας

Ερμού 2, Τ.Κ. 20131, Κόρινθος
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
7:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας