Ελ

En

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 apologismos_F31257.jpg

Με  αφορμή την ολοκλήρωση της θητείας της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Κορινθίας, ο Πρόεδρος κ. Βασίλης Νανόπουλος έδωσε συνέντευξη τύπου το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2017 και παρουσίασε τον απολογισμό δράσεων των τελευταίων 11 ετών του Επιμελητηρίου Κορινθίας  .

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του Προέδρου.

 

Απολογισμός δράσεων Επιμελητηρίου Κορινθίας 2006-2017

Κόρινθος 27.11.2017   Βασίλης Νανόπουλος – Πρόεδρος

Πριν 25 χρόνια οι επιχειρηματίες της Κορινθίας με εξέλεξαν για πρώτη φορά να τους εκπροσωπήσω στη διοίκηση του Επιμελητηρίου . Στα χρόνια που ακολούθησαν με εξέλεξαν χωρίς διακοπή μέχρι σήμερα και υπηρέτησα ως αντιπρόεδρος τέσσερα  χρόνια και πρόεδρος τα τελευταία έντεκα  .

Ήρθε σήμερα η ώρα να αποχωρήσω από την διοίκηση του Επιμελητηρίου .

 Επέλεξα να αφιερώσω τον χρόνο και τις προσπάθειες μου σε άλλο τομέα των κοινών , και ελπίζω να έχω και εκεί την στήριξή σας .

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους με στήριξαν στην μέχρι σήμερα πορεία μου , την οικογένεια μου ,τους συνυποψήφιους είτε εκλέχθηκαν είτε όχι, τους συνεργάτες μου,  τους υπαλλήλους του Επιμελητηρίου .

Η βοήθεια και η συμπαράστασή τους ήταν απαραίτητη για την επιτυχία όλων μας και ειλικρινά δεν θα την ξεχάσω ποτέ . Είναι συγκινητικό να βλέπεις και να αισθάνεσαι συνεργάτες σου σε βάρος της δουλειάς τους να στέκονται δίπλα σου για να βοηθήσουν στο σκοπό και το στόχο που έχουν δεσμευτεί  . Οι  επιτυχίες που είχαμε στη θητεία μας είναι συλλογικό έργο στο οποίο είχα την τιμή να είμαι ο επικεφαλής των συνεργατών μου .

Η καλύτερη απόδειξη της αξίας που δώσαμε στο Επιμελητήριο είναι οι 269 υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές για μια  θέση στο διοικητικό συμβούλιο .

Όλα αυτά τα χρόνια της θητείας μου είχα πάντα το μυαλό μου  και τηρούσα το ρητό  του αρχαίου Αγάθωνος ,   όποιος λειτουργεί σε αιρετή θέση  πρέπει να θυμάται ότι υπηρετεί ανθρώπους, ενεργεί  σύμφωνα με τους νόμους και δεν θα έχει για πάντα το αξίωμα .

Γνώρισα ανθρώπους και έζησα χαρές και επιτυχίες στο χώρο του Επιμελητηρίου , είμαι υπερήφανος για το έργο που οι συνεργάτες μου και εγώ επιτελέσαμε .

Στο σημερινό απολογισμό ενδεικτικά και μόνο θα αναφέρουμε μερικά από όσα πετύχαμε

Σταθήκαμε δίπλα στον επιχειρηματία από την πρώτη στιγμή που ανοίγει την επιχείρηση του μέχρι την ώρα που συνταξιοδοτείται .

Τον ενημερώσαμε για όσα μας ζήτησε και όσα γνωρίζαμε ώστε να κάνει πιο αποδοτική τη δουλειά του,  με ημερίδες και σεμινάρια σε κάθε γωνιά του νομού  , με το περιοδικό μας  την ιστοσελίδα μας και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Δημιουργήσαμε την υπηρεσία σύμβουλος του επιχειρηματία και μπορέσαμε έτσι να απαντάμε σύντομα σε ειδικές ερωτήσεις και προβλήματα μελών μας με τη βοήθεια εξειδικευμένων λογιστών, φοροτεχνικών,  δικηγόρων και άλλων ειδικών .

Δημιουργήσαμε το ΚΕΚ και με αυτό καταρτίσαμε χιλιάδες μέλη μας σε θέματα που τους ενδιαφέρουν η ο νόμος επιβάλλει να γνωρίζουν , πχ τεχνικοί ασφαλείας , θέματα υγιεινής και ασφάλειας . Στο ίδιο ΚΕΚ  εκπαιδεύτηκαν άνεργοι για να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία απασχόλησης και εργαζόμενοι για να αποκτήσουν χρήσιμες γνώσεις στη δουλειά τους. Το επιμελητήριο είχε και  επέδειξε  κοινωνικό ρόλο.

Αξιοποιήσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα επιδοτούμενα προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να γίνουν επενδύσεις και οι επιχειρήσεις να γίνουν εξαγωγικές και περισσότερο ανταγωνιστικές . Είμαστε σε θέση να λέμε ότι ο νομός Κορινθίας ήταν σταθερά πρώτος όλα αυτά τα χρόνια στην περιφέρεια Πελοποννήσου σε απορρόφηση κοινοτικών προγραμμάτων που χειρίστηκαν τα Επιμελητήρια .

Προσφέραμε με την υποδομή του επιμελητηρίου δωρεάν υπηρεσίες προβολής και πωλήσεις μέσω του διαδικτύου σε 750 επιχειρήσεις του νομού , όλες όσες εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον ,  e- shop .

Το επιμελητήριο μας ήταν από τα πρώτα που εφάρμοσαν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση με την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας , ψηφιακή υπογραφή, συναλλαγές μέσω διαδικτύου , υπηρεσίες ΓΕΜΗ κλπ. . Ο ρόλος του προέδρου του Επιμελητηρίου Κορινθίας και των Τρικάλων  ήταν καθοριστικός σε μια κρίσιμη φάση της υλοποίησης του ΓΕΜΗ  .

Αξιοποιήσαμε πλήρως τις δυνατότητες της αναπτυξιακής  εταιρίας  που ανέλαβε και υλοποίησε σημαντικά έργα  με απόλυτη διαφάνεια και χρηστή διοίκηση. Διατηρήσαμε όλα τα χρόνια της θητείας μας τον εξωτερικό λογιστή και τους  ορκωτούς  λογιστές  που επέλεξε η αντιπολίτευση . Οι αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου ήταν σχεδόν πάντα ομόφωνες καθώς και οι εγκρίσεις από τη γενική συνέλευση . Οι ετήσιες εκθέσεις των ορκωτών λογιστών ήταν πάντα  στην ώρα τους έτοιμες  και διαπίστωναν την απόλυτη νομιμότητα της διαχείρισης . Ξέρετε πολλούς φορείς να έχουν όσα προανέφερα ?

Διαχειριστήκαμε διεθνή προγράμματα για την ασφάλεια των συναλλαγών, τις εξαγωγές κλπ. σε συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του επιπέδου Fraunhofer που είναι εξαιρετικά χρήσιμα για πολλά από τα μέλη μας .

Διοργανώσαμε κάθε χρόνο εκτός του 2015 εκθέσεις είτε περιφερειακές είτε πανελλήνιες για να προβάλλουμε τις τοπικές επιχειρήσεις , το νομό Κορινθίας και τη συνεργασία με άλλες επιχειρήσεις της χώρας . Είχαμε συμμετοχές και εκθέτες από τα Χανιά μέχρι τον Έβρο

Όλες αυτές οι ενέργειες ήταν αυτοχρηματοδοτούμενες και δεν επιβαρύναμε τα μέλη του Επιμελητηρίου ούτε ένα ευρώ , αντίθετα μάλιστα μειώσαμε τις συνδρομές τους . Ακόμα και οι βελτιώσεις που έγιναν με αφορμή την έκθεση δεν στοίχισαν τίποτα στο επιμελητήριο . Η παράκαμψη στην αερογέφυρα Λεχαίου που έσωσε πολλούς οδηγούς από σχεδόν ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα την εβδομάδα έγινε με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου και παραχώρηση σε αυτό από τον ΟΣΕ του χώρου ,  με την βοήθεια του υπουργείου μεταφορών με υπουργό τον  Κωστή  Χατζηδάκη και της νομαρχίας Κορινθίας με νομάρχη τον  Νίκο Ταγαρά .

Επίσης η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου στο Αλεξάνδρειο συνεδριακό κέντρο έγινε με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου  σε συνεργασία με το δήμο Λουτρακίου- Περαχώρας – Αγ Θεοδώρων  και την υποστήριξη του υπουργείου εθνικής άμυνας, της σχολής μηχανικού στο Λουτράκι,  της περιφέρειας Πελοποννήσου και ιδιωτικών επιχειρήσεων .

Αποδείξαμε στην πράξη ότι οι σωστές ιδέες και  η συνεργασία των φορέων υλοποιεί  σημαντικά έργα  σύντομα και χωρίς πολλά χρήματα  .

Βοηθήσαμε επίσης τις επιχειρήσεις της περιφέρειας μας  και της χώρας αφού ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Κορινθίας εκλέχθηκε από τα 16 επιμελητήρια της Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος, Ηπείρου και Ιονίων νήσων  ως πρόεδρος της διαχειριστικής ευρωπαϊκών προγραμμάτων με έδρα την Πάτρα  . Επίσης υπηρετεί μέχρι σήμερα ως αντιπρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ , του εθνικού φορέα διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων του υπουργείου ανάπτυξης .

Συνεργαστήκαμε με την Κεντρική ένωση Επιμελητηρίων στην αντιμετώπιση προβλημάτων των μελών μας όπως το φορολογικό, η έλλειψη χρηματοδότησης , τα πνευματικά δικαιώματα και το κόστος για την ΑΕΠΙ κλπ.

Χρηματοδοτήσαμε μελέτες για την οικονομική  ανάπτυξη του νομού και μετέχουμε σε οργανώσεις προβολής όπως ο LTO  οργανισμός τουριστικής ανάπτυξής Λουτρακίου κάτι που πρέπει και άλλοι δήμοι να μιμηθούν.

Ασχοληθήκαμε με θέματα που δεν είναι άμεσα της αρμοδιότητας του επιμελητηρίου αλλά έμμεσα αφορούν τα μέλη μας .

 Για παράδειγμα με ενέργειες μας και του τότε βουλευτή Κώστα Κόλλια ξανανοίξαμε το κλειστό στρατόπεδο της Κορίνθου που λειτούργησε το 2012 ξανά ως κέντρο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου . Αντιδράσαμε πρώτοι κατόπιν στην μετατροπή του σε κέντρου φιλοξενίας μεταναστών.

Διοργανώσαμε αναπτυξιακά συνέδρια όπως Κορινθία 2020 και Κορινθία 2025  με ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό , διακεκριμένους πανεπιστημιακούς, στελέχη της ευρωπαϊκής ένωσης , εκπροσώπους δήμων και περιφερειών, εκπροσώπους εταιριών επενδύσεων και ερευνητικών κέντρων .

Δώσαμε έτσι από ειδικούς το πλαίσιο και τις προοπτικές ανάπτυξης για το νομό στα επόμενα χρόνια.

Προωθήσαμε την δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων σε συνεργασία με άλλους φορείς και σωστά αναστείλαμε την υλοποίηση τους λόγω της οικονομικής κρίσης . Για να προχωρήσει ένα έργο κόστους τουλάχιστον 7 εκ ευρώ είναι απαραίτητο να τηρηθούν τουλάχιστον  οι προϋποθέσεις της επιδότησης του έργου από την ευρωπαϊκή ένωση και  η δέσμευση της εγκατάστασης εκεί ικανού αριθμού επιχειρήσεων . Λόγω της οικονομικής κρίσης η μετεγκατάσταση από Αθήνα και Πειραιά επιχειρήσεων που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον αλλά και Κορινθιακών επιχειρήσεων έπαψε να υπάρχει και αντίστοιχα η επιδότηση από την ΕΕ δεν προκηρύχθηκε . Η  αναβολή υλοποίησης του έργου  ήταν μια φρόνιμη ενέργεια από μέρους μας .

Οργανώσαμε επισκέψεις αγροτών στο εξωτερικό όπως στο Ισραήλ για την αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής που χρειάζεται η Κορινθία, φιλοξενήσαμε αντίστοιχα αποστολές που ήρθαν από το εξωτερικό για να βοηθήσουν συγκεκριμένες κατηγορίες μελών μας .

Το Επιμελητήριο Κορινθίας είναι πρότυπο λειτουργίας για πολλά άλλα επιμελητήρια .

Εύχομαι και ελπίζω η συνέχεια του έργου να είναι σημαντική από την επόμενη διοίκηση στην οποίο θα συμπαρασταθώ όπου μου ζητηθεί .

 

Προηγούμενο Πρόσκληση εκδήλωσης «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Β’ Κύκλος)» 20/11/2017

Ακολουθήστε μας

logo
Ερμού 2, Τ.Κ. 20131, Κόρινθος
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα & Τετάρτη:
7:00 πμ – 18:00 μμ
Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή:
7:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας

Ερμού 2, Τ.Κ. 20131, Κόρινθος
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
7:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας