Ελ

En

[Δελτίο Τύπου] ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ  ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

 a4_F19379.jpg

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ  ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ  ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Επίσημη επίσκεψη στο Επιμελητήριο Κορινθίας πραγματοποίησε η  Υπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης του Ισραήλ κα  Orik  Noked την Τρίτη 20 Μαρτίου 2012. Την Υπουργό συνόδευαν ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα κ. Arie Mekel   καθώς και Υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Κορινθίας  παραβρέθηκε ο Πρόεδρος Βασίλης Νανόπουλος, τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής, η Αντιπεριφερειάρχης κα Ντίνα Νικολάκου, ο Αντιδήμαρχος Κορινθίων  κ. Χρ. Χασικίδης, εκπρόσωποι φορέων , υπηρεσιών  και επιχειρηματίες .

Ο Πρόεδρος Βασίλης Νανόπουλος παρουσιάζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά του Νομού Κορινθίας , αλλά και αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του αγροτικού τομέα ενημέρωσε την Υπουργό για τις δυνατότητες συνεργασίας με στόχο την αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής στην Κορινθία, τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε κορινθιακές αγροτικές επιχειρήσεις και την σύμπραξη επιχειρήσεων από τις δυο χώρες στον τομέα της εμπορίας και των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων  στο πλαίσιο της  συμβολαιακής γεωργίας.

Σαν πρώτα βήματα  της διμερούς συνεργασίας, τόνισε ο κ. Νανόπουλος, έχουν πραγματοποιηθεί στο Επιμελητήριο Κορινθίας από κοινού από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, το Ελληνο – Ισραηλινό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Ινστιτούτο Εξαγωγών του Ισραήλ, τέσσερες συναντήσεις με ειδικούς από το Ισραήλ που έχουν επισκεφθεί την περιοχή μας, και έχουμε προγραμματίσει και άλλες προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες και έρευνες για νέες καλλιέργειες ή την βελτίωση της εμπορικής περιόδου υπαρχουσών καλλιεργειών.

Επίσης το  Επιμελητήριο έχει προγραμματίσει αποστολή στο Ισραήλ για να επισκεφθεί την ισραηλινή αγροτική έκθεση «Αgritech” που γίνεται  στο Τελ Αβίβ,το Μάιο, προκειμένου να ενημερωθούμε για τα τελευταία επιτεύγματα του Ισραήλ στον γεωργικό τομέα σε κλάδους όπως οι βιολογικές καλλιέργειες, η πτηνοτροφία, οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες, η υδροπονία, τα κτηνιατρικά και συστήματα θρέψης, η γαλακτοκομία και τα αιγοπρόβατα, η φυτοπροστασία, τα φυτώρια, η σποροπαραγωγή, η βιοτεχνολογία, τα αρδευτικά συστήματα, οι ανθοκαλλιέργειες και η διαχείριση υδάτινων πόρων.

Η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.   Orik  Noked  συμφώνησε στην προώθηση της συνεργασίας των δύο πλευρών στο αγροτικό τομέα με σειρά από δράσεις και προγράμματα.

Από τα βασικότερα ζητήματα συνεργασίας που συζητήθηκαν είναι τα εξής :

·               Η συνεργασία στην εφαρμοσμένη έρευνα, με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις των αγορών, που θα δίνει αποτελέσματα πρακτικά και εφαρμόσιμα από τους γεωργούς ώστε να αναβαθμιστούν τα προϊόντα και να εξασφαλίζεται καλύτερη και οικονομικότερη διαχείριση των πόρων, με στόχο πάντα μια πιο αποδοτική και ανταγωνιστική αγροτική οικονομία.

·                Η αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων από ερευνητικά ιδρύματα για την εκπόνηση κοινών προγραμμάτων.

·               Η συνεργασία στη διαχείριση των νερών, όπου τόσο το Ισραήλ όσο και η Ελλάδα έχουν σημαντική εμπειρία, αντιμετωπίζοντας με βιώσιμους τρόπους τα κοινά προβλήματα που σχετίζονται με τους περιορισμούς, ποσοτικά και ποιοτικά, των νερών για άρδευση.

·               Η συνεργασία σε θέματα πιστοποιημένης παραγωγής και βιολογικής γεωργίας, όχι μόνο ως προς τις παραγωγικές τεχνικές και τη δημιουργία ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων, αλλά και σε θέματα ιχνηλασιμότητας, προώθησης και εμπορίας των πιστοποιημένων προϊόντων.

·               Η Προώθηση αλλαγής στις πρακτικές διακίνησης των προϊόντων, με βάση την υπευθυνότητα των εμπλεκόμενων (κράτος, παραγωγή και αγοραστές), την ιχνηλασιμότητα και την εγγύηση της ποιότητας των προϊόντων, τις λογικές των συμβολαιακών σχέσεων και εν τέλει μια μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία προς όφελος των γεωργών

·               Η δημιουργία πρότυπου διαμετακομιστικού σταθμού αγροτικών προϊόντων στη περιοχή που συγκεντρώνει όχι μόνο παραγωγικό ενδιαφέρον αλλά και αποτελούσε παραδοσιακά εμπορικό και εξαγωγικό κέντρο για την ελληνική γεωργία

Τέλος η κα Υπουργός ζήτησε  καταγραφή των προτεραιοτήτων προκειμένου να οργανωθεί όσο το δυνατό καλύτερα η υποδοχή της επιχειρηματικής αποστολής του Επιμελητηρίου  τον Μάιο στο Τελ Αβίβ η οποία θα περιλαμβάνει επίσκεψη στην έκθεση αγροτικών προϊόντων, επίσκεψη σε καλλιέργειες, συναντήσεις με εξαγωγικούς και συνεταιριστικούς φορείς.

Η Αντιπεριφερειάρχης κα Νικολάκου τόνισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει την σημαντική προσπάθεια του Επιμελητηρίου Κορινθίας και απεύθυνε πρόσκληση για ανάλογη συνάντηση  στην έδρα της Περιφέρειας. Δήλωσε επίσης ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα συμμετέχει στην επιχειρηματική αποστολή του Επιμελητηρίου στο Ισραήλ τον Μάιο και  ότι ο Περιφερειάρχης κ.Τατούλης υποστηρίζει θερμά την συνεργασία με στόχο να δημιουργηθούν απευθείας συνεργασίες μεταξύ παραγωγών,  συνεταιρισμών και εξαγωγικών φορέων των δύο χωρών.

Ο Αντιδήμαρχος Κορινθίων κ. Χασικίδης  τόνισε το ενδιαφέρον του Δήμου Κορινθίων για συνεργασία σε θέματα οργάνωσης των γραφείων αγροτικής ανάπτυξης, οργάνωσης των συνεταιριστικών οργανώσεων και  τεχνογνωσίας σε θέματα εκμετάλλευσης των υδάτινων πόρων.

Ο Δ/ντής της γεωργικής Σχολής ΑΧΕΠΑΝΣ κος Ανδρικόπουλος πρότεινε την δημιουργία στη σχολή, χώρου έρευνας νέων καλλιεργειών αμπελοειδών Τέλος  ο Πρέσβης κ. Mekel πρότεινε  να γίνουν στο πλαίσιο της αποστολής στο Ισραήλ να γίνου συναντήσεις με tour operators  ώστε η Κορινθία και η Πελοπόννησος και υποδεχθούν Ισραηλινούς τουρίστες.Μετά το πέρας της συνάντησης  πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε κορινθιακές επιχειρήσεις.

a3_F19330.jpg

 DSC_8986_F19468.jpg

 DSC_9220_F19530.jpg

Προηγούμενο [ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ] ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ

Ακολουθήστε μας

logo
Ερμού 2, Τ.Κ. 20131, Κόρινθος
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα & Τετάρτη:
7:00 πμ – 18:00 μμ
Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή:
7:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας

Ερμού 2, Τ.Κ. 20131, Κόρινθος
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
7:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας