Ελ

En

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΙΟΥΛΙΟ 2021

𝚨𝚴𝚨𝚺𝚻𝚶𝚲𝚮 𝚺𝚼𝚳𝚩𝚨𝚺𝚬𝛀𝚴 𝚬𝚸𝚪𝚨𝚺𝚰𝚨𝚺 𝚬𝚸𝚪𝚨𝚭𝚶𝚳𝚬𝚴𝛀𝚴 𝚺𝚬 𝚬𝚷𝚰𝚾𝚬𝚰𝚸𝚮𝚺𝚬𝚰𝚺 – 𝚬𝚸𝚪𝚶𝚫𝚶𝚻𝚬𝚺 𝚻𝚶𝚼 𝚰𝚫𝚰𝛀𝚻𝚰𝚱𝚶𝚼 𝚻𝚶𝚳𝚬𝚨 𝚱𝚨𝚻𝚨 𝚻𝚶𝚴 𝚳𝚮𝚴𝚨 𝚰𝚶𝚼𝚲𝚰𝚶 𝟐𝟎𝟐𝟏
⚠️ Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η ΚΥΑ 51320/2021 σχετικά με την αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα κατά τον μήνα Ιούλιο 2021.
𝚱𝚬𝚽𝚨𝚲𝚨𝚰𝚶 𝚨
Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία για τον μήνα Ιούλιο 2021
Άρθρο 1
Επιχειρήσεις – Εργοδότες που υποχρεωτικά θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους
1. Οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία της έδρας ή των υποκαταστημάτων τους, με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το σχετικό ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α της παρούσας, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η εντολή αυτή, θέτουν υποχρεωτικά σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, οι οποίοι έχουν προσληφθεί έως και την 31η Μαρτίου 2021 ή παρατείνουν υποχρεωτικά την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, για τον μήνα Ιούλιο 2021.
2. α. Οι συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου εργαζομένων του παρόντος άρθρου, οι οποίες λήγουν μετά την ημερομηνία αναστολής της λειτουργίας των επιχειρήσεων – εργοδοτών με εντολή δημόσιας αρχής, τίθενται υποχρεωτικά σε αναστολή.
β. Μετά το πέρας του διαστήματος της αναστολής, οι συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου εργαζομένων συνεχίζονται για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται. Η υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται όταν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσής της, όπως σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που από τη μορφή ή το είδος ή τη δραστηριότητά τους έχουν συγκεκριμένο χρόνο λειτουργίας.
γ. Τα προβλεπόμενα στην παρ. 2α του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται αναλόγως για συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου των εργαζομένων, οι οποίοι επιδοτούνται από το «Ανοικτό Πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας» του άρθρου 28 του ν. 4726/2020 (Α’ 181).
3. α. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του παρόντος άρθρου, για τις περιπτώσεις επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων από την απαγόρευση λειτουργίας τους, δύνανται να θέτουν εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους δεν έχουν τεθεί σε αναστολή, σε καθεστώς εξ αποστάσε-ως εργασίας, όταν αυτή δύναται να παρασχεθεί με αυτόν τον τρόπο, υποβάλλοντας μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα, το «ΕΝΤΥΠΟ 4.1 ΔΗΛΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣ-ΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑ – ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 4 ΠΑΡ. 2 ΤΗΣ Π.Ν.Π. (Α’ 55/2020)» στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
β. Οι επιχειρήσεις – εργοδότες του παρόντος άρθρου δύνανται να προσλαμβάνουν εργαζομένους κάνοντας χρήση του προγράμματος «Ανοικτό Πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας», μόνο για τις περιπτώσεις επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων από την απαγόρευση λειτουργίας τους. Οι συμβάσεις εργασίας αυτών των εργαζομένων δεν μπορούν να τεθούν σε αναστολή και ισχύουν τα οριζόμενα στην περ. α’ της παρούσας παραγράφου.
4. Οι επιχειρήσεις – εργοδότες του παρόντος άρθρου δύνανται να προβαίνουν σε προσωρινή ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους για κάλυψη έκτακτων, πρόσκαιρων, κατεπειγουσών και ανελαστικών αναγκών, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID-19, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο δωδέκατο της από 1.5.2020 ΠΝΠ (Α’ 90). Κατά το χρονικό διάστημα της προσωρινής ανάκλησης, οι εργαζόμενοι των οποίων έχει ανακληθεί η αναστολή της σύμβασης εργασίας τους, δεν δύνανται να ενταχθούν στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» του άρθρου 31 του ν. 4690/2020 (Α’ 104), όπως ισχύει.
5. Σε περίπτωση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες, με εξαίρεση τους ανοιχτούς (υπαίθριους) χώρους, οι επιχειρήσεις δύνανται να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για τον μήνα Ιούλιο.
6. Οι επιχειρήσεις – εργοδότες του παρόντος άρθρου για όσο χρονικό διάστημα οι συμβάσεις των εργαζομένων τους τελούν σε αναστολή, και σε κάθε περίπτωση μέχρι και την 31η Ιουλίου 2021, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία σύμβασης εργασίας και σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.
Προηγούμενο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ e-ΕΚΔΗΛΩΣΗ : «Επιδότηση Κεφαλαίου Κίνησης Πληττόμενων από την Πανδημία Τουριστικών Επιχειρήσεων Φιλοξενίας – ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ»

Ακολουθήστε μας

logo
Ερμού 2, Τ.Κ. 20131, Κόρινθος
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα & Τετάρτη:
7:00 πμ – 18:00 μμ
Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή:
7:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας

Ερμού 2, Τ.Κ. 20131, Κόρινθος
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
7:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας