Οι επικεφαλής της ΕΕ και των ΗΠΑ, συμφώνησαν σε μια συμβολική αναστολή των δασμών που έχουν επιβληθεί την τελευταία διετία σε μια σειρά προϊόντων που ανταλλάσσουν οι δυο όχθες του Ατλαντικού, μεταξύ των οποίων και μεγάλης οικονομικής σημασίας αγροτικά προϊόντα της ΕΕ.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν την περασμένη Παρασκευή, 8 Μαρτίου συζήτησαν τηλεφωνικά τις εμπορικές προοπτικές μεταξύ Ευρώπης και Βορείου Αμερικής.
Σε μια «συμβολική χειρονομία που δείχνει τις προθέσεις για μια νέα αρχή, συμφωνήσαμε στην αναβολή όσων δασμών επέβαλαν αμφότερες οι πλευρές στο πλαίσιο της διένεξης Airbus- Boeing» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Ευρωπαία ηγέτης. Πρόκειται για μια διαμάχη μεταξύ των δύο δυνάμεων που τραβάει κοντά μια δεκαετία, οποία όμως κλιμακώθηκε στο δεύτερο μισό της διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, το 2019.
Σημειώνεται εδώ πως αυτή η εκεχειρία στον δασμολογικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ αφορά τόσο σε προϊόντα των αεροναυπηγικών βιομηχανιών όσο και στα προϊόντα αγροδιατροφής. «Δεσμευτήκαμε» συνέχισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «να αφήσουμε στους συνεργάτες μας ειδικούς επί των εμπορικών να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος.»
«Σε κάθε περίπτωση όμως πρόκειται για πολύ θετικά νέα για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες αλλά και για την οικονομική συνεργασία και των δυο πλευρων» κατέληξε.
Υπενθυμίζεται ότι οι δασμοί 25% που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε μια σειρά από ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα οδήγησε κατά πολλούς σε συμφόρηση την ευρωπαϊκή αγορά ελαιολάδου, αφού οι περιορισμοί που αφορούσαν αποκλειστικά τους Ισπανούς, άλλαξαν τη δομή και τα κανάλια διοχέτευσης της παραγωγής στην Ιβηρική χερσόνησο.
Από τους δασμούς αυτούς, η ελληνική πρωτογενής παραγωγή επηρεάστηκε άμεσα στον κλάδο της κονσέρβας, αφού η εγχώρια βιομηχανία επικαλέστηκε αρκετές φορές το γεγονός ότι οι δασμοί καθιστούσαν μη ανταγωνιστικές τις ελληνικές εξαγωγές. Οι υπόλοιποι κλάδοι επηρεάστηκαν απ’ ό,τι φάνηκε σε μικρότερο βαθμό, τουλάχιστον άμεσα.
Επιπλέον, η γαλλική βιομηχανία οίνου δέχθηκε ισχυρό πλήγμα, με την οικονομική καταστροφή της πανδημίας να επιβαρύνει περαιτέρω τον κλάδο της χώρας.
Πηγή:agronews.gr