Ημερίδα ΑΝΑΕΚΚ
«Διαχείριση αποβλήτων κατασκευαστικής δραστηριότητας.
Με σεβασμό στο περιβάλλον θεμελιώνουμε ένα βιώσιμο μέλλον.»
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε η ΑNΑΕΚΚ, στο Επιμελητήριο Κορινθίας την Παρασκευή 27 Ιουνίου, με αντικείμενο τη διαχείριση των Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), την ενίσχυση της ανακύκλωσης και την προστασία του περιβάλλοντος.
Η εκδήλωση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, επαγγελματικών φορέων και πολιτών που επιθυμούν την προώθηση καλών πρακτικών στη διαχείριση των αποβλήτων.
Στον χαιρετισμό του, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Μανώλης Γραφάκος, ανέπτυξε το θεσμικό πλαίσιο και τις προοπτικές, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η ορθή διαχείριση των αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων είναι υποχρέωση βάσει της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας. Δεν αφορά μόνο τις μεγάλες εταιρείες, αλλά και τους μικρούς επαγγελματίες και κάθε πολίτη που πραγματοποιεί οικοδομικές εργασίες. Η ανακύκλωση των υλικών αυτών αποτελεί βασικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της κυκλικής οικονομίας και της μείωσης της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Το Υπουργείο στηρίζει κάθε προσπάθεια συνεργασίας και ενημέρωσης και προχωρά σε μέτρα για την πάταξη της παράνομης απόρριψης μπάζων».
Στη συνέχεια, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας, κ. Αναστάσιος Γκιολής τόνισε ότι:
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει θέσει σε υψηλή προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. Η διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται πλέον με οργανωμένο και νόμιμο τρόπο. Ωστόσο, παραμένει η εκκρεμότητα των μπάζων, τα οποία κάθε χρόνο αναγκαζόμαστε να συλλέγουμε από ρέματα και κοινόχρηστους χώρους. Για τον λόγο αυτό, η ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων είναι καθοριστική ώστε να αποκτήσουμε μια νέα περιβαλλοντική κουλτούρα».
Ο Δήμαρχος Κορινθίων, κ. Νίκος Σταυρέλης, κατά την τοποθέτησή του, αναφέρθηκε αναλυτικά στα πρακτικά ζητήματα εφαρμογής των υποχρεώσεων και στα οφέλη από την αξιοποίηση των ανακυκλωμένων υλικών: «Η εναπόθεση των μπάζων και η μετατροπή οικοπέδων και ρεμάτων σε χωματερές αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να αναλάβουμε δράση και σε αυτόν τον τομέα και εκδηλώσεις σαν αυτήν είναι πολύτιμες για να μαθαίνουμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».
Επίσης ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κορινθίας, κ. Παναγιώτης Λουζιώτης, επεσήμανε ότι «Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αφορά ένα πεδίο καθοριστικό για τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα και τη περιβαλλοντική υπευθυνότητα, καθώς η κατασκευαστική δραστηριότητα αν και ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη συνοδεύεται από υποχρεώσεις που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και τη συνολική διαχείριση των παραγόμενων αποβλήτων».
Στον επίλογο των χαιρετισμών, τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Κορινθίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου, κ. Γεώργιος Κωστήρης, ο οποίος υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο των μηχανικών στον σχεδιασμό και την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης αποβλήτων, αλλά και την ανάγκη για προώθηση της καινοτομίας στον κατασκευαστικό τομέα. Παράλληλα όμως αναφέρθηκε στα πρακτικά ζητήματα του κόστους της διαχείρισης, αλλά και την ανάγκη θεσμοθέτησης τύπων που θα προσδιορίζουν τις ελάχιστες εκτιμώμενες ποσότητες των αποβλήτων.
Η έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε με την εισαγωγική τοποθέτηση της Δρ. Αλεξάνδρας-Σοφίας Τόγια, Διευθύνουσας Συμβούλου του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, η οποία ανέδειξε το κρίσιμο ζήτημα της ανακύκλωσης και τους φιλόδοξους στόχους της χώρας μας, επισημαίνοντας την ανάγκη για άμεσες δράσεις εκπαίδευσης και συμμετοχής των πολιτών.
Στη συνέχεια, ο κ. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝΑΕΚΚ, πρότεινε βελτιώσεις του νομοθετικού πλαισίου, υπογράμμισε τον ρόλο των ΟΤΑ στη διαχείριση των ΑΕΚΚ, τόνισε τα οφέλη της ανακύκλωση των εν λόγω υλικών και παρουσίασε τη συμβολή του φορέα στην επεξεργασία των αποβλήτων.
Ο κ. Ιωάννης Μητσάκης, Επικεφαλής Επιθεωρητής της TUV HELLAS, αναφέρθηκε διεξοδικά στη σημασία της πιστοποίησης μονάδων και υλικών ως ακρογωνιαίου λίθου της κυκλικής οικονομίας και της αξιοπιστίας των διαδικασιών διαχείρισης αποβλήτων.
Η κα Έλενα Καφούρου, Managing Director της BIO-SY-MO, ανέλυσε τον ρόλο της διαχείρισης αποβλήτων στη βιωσιμότητα και τη σύνδεση με τα πρότυπα πράσινης κτίσης, τονίζοντας την αναγκαιότητα εφαρμογής σύγχρονων πρακτικών.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αποκατάσταση υποβαθμισμένων περιοχών, με τον κ. Τάσο Σωτήρογλου, Managing Director της ENVITERRA, να παρουσιάζει καινοτόμες τεχνικές αξιοποίησης αποβλήτων για την περιβαλλοντική αναβάθμιση λατομείων και άλλων χώρων.
Ακολούθησε η παρουσίαση του κ. Λάμπρου Χαμηλοθώρη, Senior Account Manager της POLYECO, ο οποίος μοιράστηκε πολύτιμες εμπειρίες και πρακτικές σχετικά με τη σύννομη αφαίρεση και διαχείριση επικίνδυνων υλικών αμιάντου, ένα θέμα που απασχολεί έντονα τους επαγγελματίες και την τοπική κοινωνία.
Η πρώτη ενότητα ολοκληρώθηκε με μια πρακτική εισήγηση από την κα Μαρία Καρύγιαννη και τον κ. Δημήτρη Λιακόπουλο από την ΑΝΑΕΚΚ, που παρουσίασαν τον τρόπο σύνταξης του εντύπου Στοιχεία Διαχείρισης Αποβλήτων (ΣΔΑ), καθώς και χρήσιμα εργαλεία υπολογισμού των ποσοτήτων ΑΕΚΚ.
Η δεύτερη ενότητα άνοιξε με την παρουσίαση για την αξιοποίηση προϊόντων ανακύκλωσης ΑΕΚΚ, από την εκπρόσωπο της ΖΙΤΑΚΑΤ ΑΕ, κα Έφη Χαλβατζη, η οποία ανέδειξε τα πολλαπλά οφέλη και τις νέες δυνατότητες χρήσης των παραγόμενων υλικών.
Στο πλαίσιο των εταιρικών παρουσιάσεων, ο κ. Γιώργος Φαρμάκης εκπρόσωπος της “Φαρμάκης Κ.Γ. ΕΠΕ” παρουσίασε τη δραστηριότητα και την τεχνογνωσία της τοπικής μονάδας ανακύκλωσης.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του κ. Αθανάσιου Μανάβη, Δημάρχου Βέλου Βόχας και επιχειρηματία, για τη νέα μονάδα ανακύκλωσης που δημιουργείται στην περιοχή, με στόχο τη βιώσιμη αξιοποίηση αποβλήτων και τη στήριξη της τοπικής οικονομίας.
Η εκδήλωση επιβεβαίωσε την κοινή δέσμευση όλων των φορέων και των επαγγελματιών για την επιτακτική ανάγκη ουσιαστικής προώθησης της κυκλικής οικονομίας και την προστασία του περιβάλλοντος, με επίκεντρο τον άνθρωπο και την τοπική ανάπτυξη.