Ελ

En

Συνεργασία υπουργείου Τουρισμού-Google για στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα

Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τουριστικές επιχειρήσεις-Χρηματοδότηση από το Google.org.

Τη νέα συνεργασία τους για την επιτάχυνση του πράσινου και βιώσιμου μετασχηματισμού του τουριστικού κλάδου της Ελλάδας ανακοίνωσαν την Παρασκευή το υπουργείο Τουρισμού και η Google, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Η συνεργασία περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου εκπαιδευτικού προγράμματος για τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, σε συνεργασία και με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (Global Sustainable Tourism Council – GSTC). Παράλληλα, η Google ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. δολαρίων από το Google.org για την υποστήριξη οργανισμών που βοηθούν κοινωνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, με έμφαση στη βιωσιμότητα και τον οικοτουρισμό.  

 

Το υπουργείο Τουρισμού επισημαίνει πως η μετάβαση του ελληνικού τουριστικού κλάδου σε ένα πιο βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον αναπτυξιακό μοντέλο αποτελεί βασική προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των αναπόφευκτων συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό της Google και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, τρεις στους τέσσερις ιδιοκτήτες ξενοδοχείου θεωρούν την εφαρμογή πρακτικών βιωσιμότητας κρίσιμη για το μέλλον της επιχείρησής τους, με το 79% να εκφράζει το ενδιαφέρον του για την απόκτηση πιστοποίησης βιωσιμότητας. Ωστόσο, μόλις το 41% θεωρεί ικανοποιητικό το επίπεδο των γνώσεών του σχετικά με τις πρακτικές βιωσιμότητας. 

 

Βάσει και των διαπιστώσεων αυτών, το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του υπουργείου Τουρισμού και της Google, σε συνεργασία και με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC), θα ξεκινήσει τον Απρίλιο και θα διατίθεται χωρίς κόστος. Στόχος του είναι να στηρίξει τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις στην πορεία τους προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος, που αποτελεί νέο πυλώνα της πρωτοβουλίας της Google “Grow Greece with Google”, είναι η αποτελεσματική επικοινωνία από τις επιχειρήσεις των περιβαλλοντικών τους δράσεων, η δημιουργία στρατηγικής για τη βιωσιμότητα, η απόκτηση πιστοποίησης βιωσιμότητας, η διερεύνηση πηγών χρηματοδότησης για μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς και η εκμάθηση βέλτιστων πρακτικών για την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού και την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων. 

 

Επιπλέον, το Google.org, που είναι ο φιλανθρωπικός βραχίονας της Google, προσφέρει χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. δολαρίων για την υποστήριξη οργανισμών που βοηθούν κοινωνικές επιχειρήσεις διοικούμενες από υποεκπροσωπούμενες κοινότητες και οι οποίες επικεντρώνονται σε βιώσιμες λύσεις και στον οικοτουρισμό στην Ελλάδα. Η στήριξη αυτή έρχεται στην κατάλληλη στιγμή, καθώς, σύμφωνα με έρευνα της Euromonitor, πάνω από το 70% των ταξιδιωτών σε όλον τον κόσμο ενδιαφέρθηκε περισσότερο για βιώσιμες ταξιδιωτικές επιλογές το 2021 (σε σχέση με το 2020) και οι οποίοι μάλιστα δήλωσαν ότι πλέον επιδιώκουν να τις συνεχίσουν. Μέσα από προσεκτική επιλογή έργων από έναν ή παραπάνω δικαιούχους, τα οποία θα ανακοινωθούν μέσα στη χρονιά, η χρηματοδότηση από το Google.org θα διασφαλίσει ώστε οι κοινωνικοί επιχειρηματίες από υποεκπροσωπούμενες κοινότητες και απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας να έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη δημιουργία αποτελεσματικών λύσεων που θα ωφελήσουν τις κοινότητές τους. 

 

Ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε πως «η στρατηγική μας για τη στροφή της χώρας σε ένα βιώσιμο τουριστικό μοντέλο, πέρα από τις κυβερνητικές δράσεις για την επίτευξη των στόχων της βιωσιμότητας, περνά μέσα από ανάλογες συμπράξεις σαν αυτή που ανακοινώνουμε σήμερα με τη Google. Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα γίνονται κοινωνοί της προσπάθειας αυτής και οι επαγγελματίες του τουρισμού, ενώ η δέσμευση για ενίσχυση φορέων και κοινωνικών επιχειρήσεων που ασχολούνται με τη βιωσιμότητα κινητοποιεί ευρύτερες ομάδες σε μια κοινή προσπάθεια για το αύριο του ελληνικού τουρισμού». 

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Google σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, Matt Brittin, σημείωσε πως «ο βιώσιμος τουρισμός δεν υπήρξε ποτέ πιο σημαντικός από σήμερα, τόσο για τους ταξιδιώτες, όσο και για τον πλανήτη. Η μετάβαση αυτή, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι περίπλοκη, γι’ αυτό και την υποστηρίζουμε έμπρακτα μέσα από τα προϊόντα, τις πρωτοβουλίες μας και τη χρηματοδότηση που προσφέρουμε. Η συνεργασία μας με το υπουργείο Τουρισμού στηρίζεται στην ευρύτερη δέσμευσή μας να στηρίξουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα».

 

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του GSTC, Randy Durband, «προκειμένου να μπορούν οι τουριστικές επιχειρήσεις να λειτουργούν με όρους βιωσιμότητας, θα πρέπει το προσωπικό τους να είναι ενήμερο σχετικά με το τι σημαίνει αυτό και να είναι δεσμευμένο στη διαρκή διεύρυνση και βελτίωση των γνώσεών του. Από αυτή την άποψη, το GSTC υποστηρίζει με ιδιαίτερη χαρά τις προσπάθειες της Google να προσφέρει τέτοιες δυνατότητες στον τουριστικό κλάδο».

 

πηγή: https://www.naftemporiki.gr/ 

Προηγούμενο Στη Βουλή το νομοσχέδιο για με τις αλλαγές στον ΟΑΕΔ – Ποιες οι αλλαγές στα επιδόματα, στην κατάρτιση και στην απασχόληση

Ακολουθήστε μας

logo
Ερμού 2, Τ.Κ. 20131, Κόρινθος
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα & Τετάρτη:
7:00 πμ – 18:00 μμ
Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή:
7:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
7:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας