Ελ

En

Ποιοι μπαίνουν στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ

Eπιστροφές φόρου, ΦΠΑ, εμβάσματα εξωτερικού αλλά και βραχυχρόνιες μισθώσεις περιλαμβάνονται στη λίστα των ελέγχων που θα ξεκινήσει η ΑΑΔΕ μέσω διασταυρώσεων με στόχο τον εντοπισμό περιπτώσεων απόκρυψης εισοδημάτων. Οι διασταυρώσεις θα ξεκινήσουν εντός του έτους από ένα τυχαίο δείγμα και ανάλογα με τα ευρήματα θα επεκταθούν.

Βασικός στόχος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι να εντοπίσει τυχόν ποσά επιστροφών ΦΠΑ που δόθηκαν ενώ δεν «έπρεπε», περιπτώσεις φορολογούμενων που δήλωσαν μηδενικό ΦΠΑ ενώ είχανε τζίρο αλλά κι άλλους που πλήρωσαν ΦΠΑ χαμηλότερο σε σχέση με το ποσό που έπρεπε με βάση τις εισπράξεις τους. Στο στόχαστρο θα βρεθούν και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις (τύπου Airbnb) όπως και περιπτώσεις φορολογουμένων οι οποίοι φαίνεται ότι οι δαπάνες τους είναι υψηλότερες σε σχέση με τα εισοδήματα που δηλώνουν.

 

Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2022 θα πραγματοποιηθούν :

·Περισσότεροι από 700 έλεγχοι σε τυχαίο δείγμα άμεσων επιστροφών φόρων.

·Διασταυρώσεις σε διαφορές μεταξύ συνολικών ετήσιων εκροών δηλώσεων ΦΠΑ με τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2019. Θα αξιοποιηθούν και τα διαθέσιμα στοιχεία μέχρι 31 Ιανουαρίου 2021.

·Διενέργεια τουλάχιστον 7.200 τελωνειακών ελέγχων με τη χρήση αυτοκινούμενων συστημάτων ελέγχου X-RAY.

·Διασταυρώσεις σε ποσοστό που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 10% του συνόλου των εισερχόμενων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές για τυχόν μη δηλωθέντα εισοδήματα στις φετινές δηλώσεις εισοδήματος.

· Ελέγχους σε περιπτώσεις μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ, παρόλο που έχει σημειωθεί σημαντική δραστηριότητα.

·Ελέγχους αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που παρέχουν οι συναλλαγές με κάρτα.

 

Υπενθυμίζεται ότι οι φορολογούμενοι που έχουν εντάξει τα ακίνητά τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, έχουν περιθώριο έως τις 28 Φεβρουαρίου για να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, για το 2021. Μέχρι την ίδια ημερομηνία, οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ακινήτων θα πρέπει να προχωρήσουν σε διόρθωση τυχόν λαθών που έχουν γίνει στις προσωρινές δηλώσεις. Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα διασταυρωθούν με αυτά που θα αποσταλούν στην ΑΑΔΕ από πλατφόρμες όπως Airbnb, Booking.com και VRBO, στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στις ελληνικές φορολογικές αρχές και τις εν λόγω πλατφόρμες. 

 

Το 2022 έχει σχεδιαστεί η διενέργεια 2.500 ελέγχων για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου. 

Προηγούμενο Το Επιμελητήριο Κορινθίας στηρίξει τη συμμετοχή των Κορινθιακών επιχειρήσεων στην FOOD EXPO 2022

Ακολουθήστε μας

logo
Ερμού 2, Τ.Κ. 20131, Κόρινθος
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα & Τετάρτη:
7:00 πμ – 18:00 μμ
Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή:
7:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
7:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας