Ελ

En

Επείγουσα Ανακοίνωση-Απόπειρες κλοπής στοιχείων-οικονομικές απάτες-ηλεκτρονικό έγκλημα

Tον τελευταίο καιρό ενημερωνόμαστε για περιστατικά κακόβουλων προσπαθειών, κάποιων και επιτυχημένων, για κλοπές προσωπικών στοιχείων και γενικότερα διαδικτυακή ή τηλεφωνική παραπλάνηση, με στόχο την οικονομική απάτη, είτε δική σας, είτε ακόμη και των πελατών που συνεργάζεστε.

 

Αυτού του τύπου απάτες παίρνουν ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις και απαιτείται ενημέρωση και εγρήγορση.

 

Σημειώθηκε περίπτωση που χρησιμοποιήθηκε παραπλήσιο email με της επιχείρησης, δίνοντας νέο λογαριασμό τραπέζης και χρησιμοποιώντας όνομα και υπογραφή υπαλλήλου της επιχείρησης ή του επιχειρηματία, με αποτέλεσμα ο πελάτης να καταθέσει σε κάποιον άλλο λογαριαμό. Σε κάποια άλλη περίπτωση, με δικαιολογία μία μεγαλύτερη κατάθεση από αυτή που θα έπρεπε να γίνει, ζητήθηκαν τηλεφωνικά από τον “δήθεν” πελάτη κωδικοί πρόσβασης.

 

Προσοχή:

·         Δεν δίνουμε τα προσωπικά μας στοιχεία username και κωδικούς τραπέζης (δεν πρέπει να μας ζητούνται ποτέ), ούτε στην ίδια την Τράπεζα που συνεργαζόμαστε. Δείτε αναλυτικότερα παρακάτω.

·         Ενημερώστε τους πελάτες σας για τη διαδικασία πληρωμής της επιχείρησής σας και ότι δεν θα αλλάξετε ποτέ τα στοιχεία του επαγγελματικού τραπεζικού σας λογαριασμού, χωρίς επίσημη γραπτή και ταυτόχρονα τηλεφωνική επικοινωνία με εσάς προσωπικά, καθώς και να επιβεβαιώνουν το όνομα του δικαιούχου του λογαρισμού σε κάθε τραπεζική κίνηση.

 

 

Τηρήστε απαρέγκλιτα τα σχετικά ενημερωτικά από τις Τράπεζες που συνεργάζεστε και ενημερωθείτε για τους τρόπους/οδηγίες για την ασφάλεια ηλεκτρονικών συναλλαγών.

 

 

Στο site https://cyberalert.gr/ από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες.

 

 

 

Παρακάτω οι οδηγίες που δίνουν οι τράπεζες:

 

1.     Η τράπεζά σας δεν θα ζητήσει ποτέ με οποιοδήποτε τρόπο (τηλεφωνικώς, μέσω email ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο επικοινωνίας)τους κωδικούς σας. Μην απαντάτε σε επικοινωνίες και email που σας ζητούν User NamePasswords και PIN.

2.     Χρησιμοποιείτε πάντα τις πιο ενημερωμένες εκδόσεις Internet browsers (π.χ. ChromeMicrosoft Edge, κ.λπ), οι οποίες εξασφαλίζουν προηγμένο σχεδιασμό ασφαλείας.

3.     Βεβαιωθείτε ότι ο Internet browser που χρησιμοποιείτε δεν αποθηκεύει αυτόματα κωδικούς (User ID & Passwords) σε ιστοσελίδες που επισκέπτεστε (εμπόρων, τραπεζών, κοινωνικής δικτύωσης, κ.λπ).

4.     Μην απαντάτε σε e-mail που σας ζητούν προσωπικά σας στοιχεία. Μην προβαίνετε σε οποιαδήποτε ενέργεια, όπως άνοιγμα συνημμένων αρχείων και διαγράψτε τα αμέσως.

  1. Μην εμπιστεύεστε συνδέσμους (links) που πιστεύετε ότι σας ανακατευθύνουν σε «site» της τράπεζάς σας. Θα πρέπει πάντα να πληκτρολογείτε τη διαδικτυακή διεύθυνση της ιστοσελίδας εσείς οι ίδιοι. Μην ακολουθείτε υπερσύνδεσμο (link) που σας έχει αποσταλεί μέσω e-mail ή δημοσιεύεται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media), ιστοσελίδες άλλων εταιρειών, μηχανών αναζήτησης, κ.λ.π.
  2. Κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο να δίνετε τα στοιχεία των καρτών σας μόνο σε πιστοποιημένους ιστότοπους/επιχειρήσεις. Αν δεν είστε σίγουροι για την ασφάλειά σας, αποφύγετε να συναλλάσσεστε μαζί τους. Πριν από κάθε χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της τράπεζάς σας, βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στο ασφαλές περιβάλλον της. Μπορείτε να αναγνωρίσετε τον επίσημο ιστότοπο της τράπεζας από το λουκέτο (security lock) στην αρχή της γραμμής αναζήτησης. Μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών σας, αποσυνδεθείτε από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της τράπεζας επιλέγοντας «Έξοδος».
  3. Αν το κινητό σας τηλέφωνο σταματήσει να λειτουργεί για ασυνήθιστους λόγους, επικοινωνήστε αμέσως με τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας σας. Μερικές φορές μπορεί να χάσετε σήμα, λόγω ευρύτερων προβλημάτων που επηρεάζουν την υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας. Εάν δεν έχετε πρόσβαση στον πάροχο κινητής τηλεφωνίας, αν και βρίσκεστε σε περιοχή,  που συνήθως διαθέτει καλή κάλυψη σήματος, είναι ασφαλέστερο να επικοινωνήσετε με τον πάροχο του δικτύου σας και να επιβεβαιώσετε ότι δεν έχει απενεργοποιηθεί η SIM σας.
  4. Εγγραφείτε στις υπηρεσίες της τράπεζας σας, που παρέχουν ασφαλείς ειδοποιήσεις μέσω SMS και e-mail όταν εκτελούνται συναλλαγές σας.
  5. Να ελέγχετε συχνά τις κινήσεις των λογαριασμών σας.
  6. Εάν έχετε πέσει θύμα οποιουδήποτε τύπου απάτης όπως ενδεικτικά «SIM Swapping», «Υποτιθέμενης βλάβης υπολογιστή», «Phishing», κ.λπ ή έχετε διαπιστώσει συναλλαγές, οι οποίες δεν έχουν την έγκρισή σας, ενημερώστε αμέσως την τράπεζά σας.

 

 

Εκ της Γραμματείας της Π.Ο.Ε.Β.Υ.

Προηγούμενο ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΟΥ 2021

Ακολουθήστε μας

logo
Ερμού 2, Τ.Κ. 20131, Κόρινθος
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα & Τετάρτη:
7:00 πμ – 18:00 μμ
Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή:
7:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας

Ερμού 2, Τ.Κ. 20131, Κόρινθος
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
7:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας