Ελ

En

Εγκαινιάζεται η έκθεση «Μνήμες Γαίας- Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας- Κύπρου» στην Θεσσαλονίκη

Με επιπλέον υλικό από τα γεωπάρκα Γρεβενών – Κοζάνης, που πρόσφατα αναγνωρίστηκαν ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, εγκαινιάζεται το απόγευμα η έκθεση «Μνήμες Γαίας: Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας – Κύπρου», στις εγκαταστάσεις του Αριστοτέλειου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης, στην Προβλήτα Α’, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

«Όταν δημιουργήθηκε η έκθεση το 2018 δεν είχαν ενταχθεί ακόμη στην UNESCO τα γεωπάρκα Γρεβενών – Κοζάνης. Στην έκθεση στη Θεσσαλονίκη, θα έχουμε οπτικό υλικό από την περιοχή απ’ όπου αναμένουμε και άλλα εκθέματα για να την εμπλουτίσουμε», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός υπεύθυνος της έκθεσης, διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, καθηγητής του πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα, μέσα από εκθέματα, φωτογραφικό και ψηφιακό υλικό να γνωρίσουν τα μοναδικά γεωλογικά και φυσικά μνημεία που φιλοξενούν τα Γεωπάρκα της Ελλάδας και της Κύπρου, εντυπωσιακά τοπία, απολιθωμένα δάση, φαράγγια, καταρράκτες, σπήλαια, ακτές, κοιλάδες, απολιθώματα, ανακαλύπτοντας την ιστορία της Γης αλλά και την ιστορία της ανατολικής Μεσογείου.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 10/4/2022, δημιουργήθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάς και Κύπρου: τη Λέσβο, τον Ψηλορείτη, τον Βίκο – Αώο και τον Χελμό – Βουραϊκό, στην Ελλάδα και τον Τρόοδο στην Κύπρο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Πάτρας, το ΕΑΓΜΕ (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) και το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης Κύπρου. Η δημιουργία της έχει υποστηριχθεί από το πρόγραμμα «Γεωτουρισμός στα Νησιωτικά Γεωπάρκα» με ακρωνύμιο «GEO – IN», του Προγράμματος Συνεργασίας «Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020».

Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO είναι περιοχές που διαθέτουν μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς παγκόσμιας αξίας, αποτελούν πολύτιμα αρχεία της ιστορίας της γης και μας βοηθούν στην κατανόηση και αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων και των φυσικών κινδύνων στο πλαίσιο του δυναμικού πλανήτη που ζούμε. Τα Γεωπάρκα αναδεικνύουν τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση προβάλλοντας πτυχές της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Αποτελούν δε τη νεώτερη κατηγορία περιοχών που διαθέτουν αναγνώριση από την UNESCO, με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και τα Αποθέματα της Βιόσφαιρας.

Η έκθεση έχει ήδη παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα, την Κύπρο, τη Σητεία, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι. (πηγή: https://www.naftemporiki.gr)

Προηγούμενο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΑΕΔ-Μέχρι την Κυριακή οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα κατάρτισης με πιστοποίηση σε cloud services ΟΑΕΔ-Microsoft

Ακολουθήστε μας

logo
Ερμού 2, Τ.Κ. 20131, Κόρινθος
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα & Τετάρτη:
7:00 πμ – 18:00 μμ
Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή:
7:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
7:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας