Ελ

En

Διεθνές συνέδριο τυροκομίας και φεστιβάλ τυροκομίας «Say Cheese! Balkan Cheese!” στην Τρίπολη

Say cheese! Balkan cheese”

Διεθνές συνέδριο τυροκομίας στην Τρίπολη

Προσκεκλημένοι εισηγητές, Έλληνες και ξένοι πανεπιστημιακοί και ειδικοί από τον χώρο της τυροκομίας, της κτηνοτροφίας, του marketing, των χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και του πολιτισμού πρόκειται να λάβουν μέρος στο Διεθνές συνέδριο τυροκομίας και φεστιβάλ τυριού που θα λάβει χώρα στις 29-31 Μαρτίου 2023 στην Τρίπολη και πιο συγκεκριμένα στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.

Το Σχέδιο Διακρατικής Συνεργασίας “Say cheese! Balkan cheese” υλοποιείται στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος LEADER/CLLD, υπομέτρο 19.3 του Μέτρου 19 του ΠΑΑ 2014-2020 με Συντονίστρια Ομάδα Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) την Αναπτυξιακή Πάρνωνα, ενώ συμμετέχουν συνολικά 11 εταίροι OTΔ από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και 3 ΟΤΔ παρατηρητές από Μολδαβία. Αφορά στην ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούτου των βαλκανικών δρόμων τυριού αλλά και της δυναμικής που κρύβεται πίσω από την ομοιότητα και ιδιαιτερότητα των «κοινών» μας τυριών, τις τοπικές παραδοσιακές μεθόδους και πρώτες ύλες παραγωγής και την παράδοση και τον πολιτισμό που συνυπάρχει με την τυροκομία.
Η κτηνοτροφία και η τυροκομία αποτελούν σημαντικές παραγωγικές δραστηριότητες για τις περιοχές του Πάρνωνα και της Τρίπολης, της ορεινής Ηλείας και της Αχαΐας, που ενώνουν τις δυνάμεις τους για αυτό τον σκοπό.

Στόχος η δικτύωση και συνεργασία των τυροκόμων και των παραγωγών, η συμμετοχή σε εκθέσεις, σε προγράμματα γνωριμίας, γευσιγνωσίας και προβολής των τοπικών τυριών, η ανάπτυξη και τουριστική αξιοποίηση των Δρόμων τυριού των Βαλκανίων. Βασικό μέλημα η δημιουργία ενός νέου brand “Balkan cheese routes”, μιας κοινής ταυτότητας για τους δρόμους τυριού των Βαλκανίων και την κουλτούρα της γαλακτοκομίας, σφραγίζοντας έτσι τη διαχρονική σχέση και τα κοινά στοιχεία των βαλκανικών λαών.

Στις 9:30 το πρωί της Τετάρτης 29 Μαρτίου, ξεκινά το συνέδριο τυροκομίας στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο με τοποθετήσεις, εισηγήσεις, αναλύσεις, όλες με κοινό παρονομαστή την τυροκομία και την κτηνοτροφία της ευρύτερης περιοχής. Το συνέδριο αποτελεί δράση του Σχεδίου Διακρατικής Συνεργασίας “Say cheese! Balkan cheese”, το οποίο έλαβε πράσινο φως για την υλοποίησή του με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κου Δημήτρη Παπαγιαννίδη.

Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου αποτελείται από τον κ. Ευστάθιο Αναστασόπουλο, Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα & Αναπτυξιακών Νόμων Περιφέρειας Πελοποννήσου, τον κ. Θεόδωρο Βασιλόπουλο, Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τον κ. Χαράλαμπο Λυσίκατο, Δήμαρχο Νότιας Κυνουρίας, τον κ. Αθανάσιο Παπαδόπουλο, Δήμαρχο Καλαβρύτων και τον κ. Διονύσιο Μπαλιούκο, Δήμαρχο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων ενώ τον συντονισμό των εισηγήσεων που θα ακολουθήσουν από ειδικούς του χώρου θα αναλάβει ο κ. Ιωάννης Πανάγος, Διευθυντής και εκδότης της Agrenda.
Τους συνέδρους θα υποδεχθούν ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κωνσταντίνος Τζιούμης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Πάρνωνα κ. Μαρίνης Μπερέτσος.

Το Συνέδριο θα χαιρετίσουν οι:
• Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτης Νίκας
• Εκπρόσωπος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, κ. Νικόλαος Καλιακούδας
• Αντιπρόεδρος ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, κα Σταυρούλα Πετρή
• Πρόεδρος Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, κ. Παύλος Σατολιάς
• Προέδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας, κ. Φώτιος Δαμούλος
• Προέδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, κ. Γιάννης Τρουπής
• Προέδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας, κ. Γιάννης Παναρίτης

Στις εργασίες του Συνεδρίου θα συμμετέχουν με εισηγήσεις και παρουσιάσεις οι:
• «Οι δρόμοι του τυριού της Πελοποννήσου: Συνδυάζοντας την παράδοση και τη γαστρονομία», κ. Αθανάσιος Ράγκος /Γεωπόνος – Γεωργοοικονομολόγος MSc., Ph.D., Εντεταλμένος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
• «Πιστοποίηση και ισχυρισμοί υγείας ελληνικής φέτας», κ. Δημήτριος Κουρέτας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
• «Προθυμία πληρωμής καταναλωτών για βιώσιμες πρακτικές στη φέτα», Δρ. Γεωργία Παπουτσή, Εντεταλμένη Ερευνήτρια στον τομέα Μάρκετινγκ Τροφίμων στο Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
• «Συνοπτική Παρουσίαση των Παρεμβάσεων για τη Ζωική Παραγωγή στο ΣΣ ΚΑΠ», κα Σοφία Χατζηπαντελή, Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
• «Παραδοσιακή Τυροκομία: από τον υλικό πολιτισμό στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά», κ. Ιωάννης Δρίνης, Λαογράφος, Προϊστάμενος τμ. Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
• «Η συμβολή των τοπικών γαλακτοκομικών προϊόντων στην ανάπτυξη και συγκράτηση, ιδιαίτερα των νέων στην ύπαιθρο», κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ)
• «Ο νέος ρόλος των Συνεταιρισμών και η ΕΘΕΑΣ», κ. Μόσχος Κορασίδης, Διευθυντής Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών
• «Αξιολόγηση οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τυριών, terroir, τουρισμός», κα Κωνσταντίνα Μπαλαφούτη-Menarin, Food historian, Γευσιγνώστρια τυριού ONAF Italia”Environmental implications of the Sardinian dairy sheep sector. A Life Cycle Assessment perspective”, Mr. Enrico VAGNONI, PhD, Ricercatore – Research Scientist (Italy)
• Mrs. Maria Remedios Carrasco, Veterinerian, Food safety specialist (Spain)

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 30 Μαρτίου με υποδοχή των συνέδρων από τον Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Αθανάσιο Παπαδόπουλο στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο στα Καλάβρυτα και στη συνέχεια επίσκεψη των συνέδρων στον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων όπου θα διεξαχθεί λεπτομερής ξενάγηση στις εγκαταστάσεις και στην παραγωγή του Συνεταιρισμού.

 

“Say cheese! Balkan cheese”

Διεθνές φεστιβάλ τυροκομίας στην Τρίπολη

Η πρώτη ημέρα της δράσης θα είναι γεμάτη από ειδικούς και ενθουσιώδεις ανθρώπους, εξιδεικευμένους ομιλητές από Ελλάδα και εξωτερικό, masterclass και μουσικοχορευτικά δρώμενα θα γεμίσουν το πρόγραμμα της πρώτης  ημέρας της δράσης “Say Cheese! Balkan cheese”

Το Σχέδιο Διακρατικής Συνεργασίας “Say cheese! Balkan cheese” υλοποιείται στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος LEADER/CLLD, υπομέτρο 19.3 του Μέτρου 19 του ΠΑΑ 2014-2020 με Συντονίστρια Ομάδα Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) την Αναπτυξιακή Πάρνωνα, ενώ συμμετέχουν συνολικά 11 εταίροι OTΔ από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και 3 ΟΤΔ παρατηρητές από  Μολδαβία. Αφορά στην ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούτου των βαλκανικών δρόμων τυριού αλλά και της δυναμικής που κρύβεται πίσω από την ομοιότητα και ιδιαιτερότητα των «κοινών» μας τυριών, τις τοπικές παραδοσιακές μεθόδους και πρώτες ύλες παραγωγής και την παράδοση και τον πολιτισμό που συνυπάρχει με την τυροκομία.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τυροκομίας παίρνει τη σκυτάλη από το Διεθνές Συνέδριο της δράσης το μεσημέρι της 29ης,  με τον Καθηγητή, Executive Chef και F&B Manager Κωνσταντίνο Τσαμπαρδά, με το masterclass «Παραδοσιακό τυρί και η χρήση του στην καθημερινότητα του Αρκαδικού χώρου». Το masterclass θα δώσει την ευκαιρία στους παραβρισκόμενους να μάθουν βιωματικά για το παραδοσιακό τυρί, τους καλύτερους τρόπους αξιοποίησής του στη μαγειρική αλλά και όμορφα ταιριάσματά του με επιλεγμένες ετικέτες οινοποιείων της ευρύτερης περιοχής.

Το σήμα εκκίνησης της απογευματινής εκδήλωσης της ίδιας ημέρας θα δώσει η μουσικοχορευτική κολεκτίβα «Σουρλουλού». Με μία αστική πατινάδα οι «Σουρλουλού», διαμορφώνουν μια post-πανηγυριτζίδικα ηχοτοπία, για να μας οδηγήσουν μέσα από κεντρικά σημεία της πόλης προς το Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, για την επίσημη έναρξη της αυτής της μεγάλης γιορτής του τυριού.

Στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, τον βασικό χώρο στον οποίο θα φιλοξενείται η έκθεση τυριών από παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής, πολιτικά πρόσωπα και μέλη της διοργάνωσης θα προαναγγείλουν επίσημα τη σειρά εκδηλώσεων της δράσης “Say Cheese! Balkan cheese” και το εορταστικό κλίμα θα συνεχιστεί με μουσικοχορευτική παράσταση του Λυκείου των Ελληνίδων Τριπόλεως με τη συνοδεία τοπικού μουσικού σχήματος. Το πρόγραμμα θα κλιμακωθεί με μία συναυλία των «Σουρλουλού», οι οποίοι μέσα από σύγχρονες φόρμες της παραδοσιακής μουσικής της υπαίθρου θα μας προσκαλέσουν , σε χορό!

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της πρώτης ημέρας του φεστιβάλ παρακάτω:

Τετάρτη 29-03-2023

14:30 | Masterclass «Παραδοσιακό τυρί και η χρήση του στην καθημερινότητα του Αρκαδικού χώρου» – Κωνσταντίνος Τσαμπαρδάς, Καθηγητής, Executive Chef και F&B Manager

17:00 |Πατινάδα –  με τη μουσικοχορευτική μπάντα δρόμου “Σουρλουλού”

Μουσικό σεργιάνι στο κέντρο της πόλης και θα μας συνοδεύσει μέχρι το Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο για την επίσημη έναρξη της δράσης.

17:30 | Επίσημη Έναρξη του φεστιβάλ τυριού – έκθεση τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων  – Χαιρετισμοί

18.00 | Καλλιτεχνική εκδήλωση με τοπικό παραδοσιακό μουσικό σχήμα με συνοδεία χορευτικών τμημάτων του Λυκείου Ελληνίδων, Παράρτημα Τρίπολης

19.00 | Μουσική Συναυλία με τη μουσικοχορευτική κολεκτίβα “Σουρλουλού”

Περισσότερες πληροφορίες:

Χριστίνα Κουϊμουντζή
Project Manager | +30 6937176940 | projects@istros.gr | Όθωνος Αμαλίας 18 | Πάτρα 26223 | +30 2611801080 | istros.gr

Προηγούμενο Δυναμική η παρουσία του Επιμελητηρίου Κορινθίας στην Food expo 2023

Ακολουθήστε μας

logo
Ερμού 2, Τ.Κ. 20131, Κόρινθος
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα & Τετάρτη:
7:00 πμ – 18:00 μμ
Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή:
7:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας

Ερμού 2, Τ.Κ. 20131, Κόρινθος
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
7:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας