Ελ

En

Έρευνα ΕΕΑ-Πανεπιστημίου Πειραιά: Οι επιπτώσεις της Πανδημίας στην ανθεκτικότητα των ΜμΕ – Στις 19/01 η παρουσίαση

Την Τετάρτη 19/01/2022 και ώρα 17:00 το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών παρουσιάζει την έρευνα που πραγματοποίησε, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά, με θέμα «Οι επιπτώσεις της Πανδημίας Covid-19 στην επιχειρηματική συνέχεια και ανθεκτικότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων: ο κρίσιμος ρόλος της τεχνολογίας».

Η εκδήλωση – παρουσία Υπουργών, βουλευτών, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορέων αλλά και του επιμελητηριακού και επιχειρηματικού κόσμου- θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη στο ΣΕΦ, με περιορισμένο αριθμό καλεσμένων, βάσει των πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και ταυτόχρονη μετάδοση μέσω διαδικτύου από το eea.gr.

Η τρέχουσα πανδημία του COVID-19 αποτελεί μια σημαντική υγειονομική και οικονομική πρόκληση, επιφέροντας οικονομική ανασφάλεια τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές. Οι αναμενόμενες επιπτώσεις της πανδημίας σε κρίσιμα μεγέθη των Ελληνικών επιχειρήσεων είναι τεράστιες και αναμένεται να οξυνθούν περαιτέρω, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των ευάλωτων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (MμE) στην Ελληνική επικράτεια. Η ελληνική οικονομία, παρά την μακρά περίοδο προσαρμογής που υπέστη στη 10ετή οικονομική κρίση, δεν κατάφερε να επιλύσει τις δομικές παθογένειές της. Το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας παρέμεινε αδύναμο, δημιουργώντας αρνητικές προσδοκίες για τις μελλοντικές επιπτώσεις που θα είχε στην εγχώρια οικονομία η πανδημία. Η ελαχιστοποίηση των οικονομικών επιπτώσεων στις ΜμΕ απαιτεί σωστές στρατηγικές επιλογές, αλλά και αξιοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό ψηφιακών λύσεων της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Οι εν λόγω τεχνολογικές λύσεις προσφέρουν υψηλό βαθμό διαλειτουργικότητας και ανταλλαγής πληροφοριών, δυνατότητες αυτόματης παρακολούθησης και ανάλυσης δεδομένων πεδίου σε εμπορικές επιχειρήσεις καθώς και την δυνατότητα βελτιστοποίησης της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η μελέτη εστιάζει στον κρίσιμο ρόλο των τεχνολογικών καινοτομιών για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19 στις ΜΜΕ. Πιο συγκεκριμένα, μελετάται ο βαθμός ψηφιακής ωριμότητας των υφιστάμενων ΜμΕ και η δυνατότητά τους να αξιοποιήσουν καινοτόμες τεχνολογίες για τη δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος εν μέσω των ασφυκτικών συνθηκών που δημιουργεί η πρωτοφανής υγειονομική κρίση.

Η ανάλυση εστιάζεται στην υιοθέτηση και χρήση από την πλευρά των ΜμΕ:

1.    εφαρμογών του Διαδικτύου (παρουσία σε e-marketplace, διαφήμιση στο διαδίκτυο, χρήση social media, ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές κλπ.)

2.    ολοκληρωμένων επιχειρηματικών λύσεων (Συστήματα Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων, Συστήματα Υποστήριξης Ηλεκτρονικών Παραγγελιών, Συστήματα Μηχανογραφημένης Παρακολούθησης Αποθηκών, Συστήματα Διαχείρισης Πελατών κλπ.)

3.    εφαρμογών και τεχνολογιών της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (Διαδίκτυο των Πραγμάτων, Τεχνητή Νοημοσύνη, εφαρμογές Υπολογιστικής Νέφους, τεχνολογίες Κατανεμημένου Καθολικού-blockchain κλπ.)

 

Η ποσοτική έρευνα διεξήχθη την περίοδο του Οκτωβρίου 2021 και οδήγησε σe συλλογή 149 απαντήσεων. Ακολούθησε ανάλυση των δεδομένων και στατιστική επεξεργασία με στόχο την απάντηση των παρακάτω ερευνητικών ερωτημάτων:

1: Η χρήση της τεχνολογίας συμβάλει στην ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων;

2: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων (αναφορικά με την αξιοποίηση της τεχνολογίας) που παρουσίασαν ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και της πανδημικής κρίσης;

3: Ποιος είναι ο λόγος που κάποιες επιχειρήσεις δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις;

 

Προηγούμενο Ξεκινά τον Μάρτιο η υποβολή φορολογικών δηλώσεων – Σε 8 δόσεις ο φόρος εισοδήματος

Ακολουθήστε μας

logo
Ερμού 2, Τ.Κ. 20131, Κόρινθος
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα & Τετάρτη:
7:00 πμ – 18:00 μμ
Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή:
7:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας

Ερμού 2, Τ.Κ. 20131, Κόρινθος
Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
7:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας