ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΝΟΜΟΥ   /   ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ   /   ΒΑΣΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
ΒΑΣΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ
01/01/2015
ΠΗΓΗ:ΕΛ.ΣΤΑΤ. (Επεξεργασία: DATA RC)

Πίνακας 1.    Βασικά μεγέθη και δείκτες του νομού Κορινθίας

pin1_F5012.JPG

Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ, Τράπεζα της Ελλάδος, Υπουργείο Οικονομικών

 

Με κατά κεφαλή προϊόν 14,1 χιλ. ευρώ (80,6% του μ.ο. της χώρας) ο νομός Κορινθίας κατατάσσεται 20ος μεταξύ των νομών της χώρας. Με δηλωθέν εισόδημα 15,8 χιλ. ευρώ ανά φορολογούμενο (91,9% του μ.ο. της χώρας), οι φορολογούμενοι του πλήρωσαν το 2011, κατά μέσο όρο, για φόρο εισοδήματος 990 ευρώ, έναντι μέσου όρου χώρας 1.290 ευρώ. Σε αυτόν αναλογεί το 1,3% των φορολογουμένων, 1,2% του δηλωθέντος εισοδήματος της χώρας και 1% του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Στην περιοχή αναλογεί το 1,1% του ακ. εγχώριου προϊόντος της χώρας, επίδοση που την κατατάσσει στην 16η θέση μεταξύ των περιφερειών της χώρας.

Η τελευταία στήλη του πίνακα παρουσιάζει την κατάταξη του νομού μεταξύ των νομών της χώρας στα βασικότερα οικονομικά μεγέθη. Από τα στοιχεία του πίνακα παρατηρούμε ότι, ο νομός Κορινθίας, σε ό,τι αφορά τις κατά κεφαλή αποταμιευτικές καταθέσεις, βρίσκεται στην 25η θέση. Εξετάζοντας την κατάταξη του νομού αναφορικά με το κατά φορολογούμενο δηλωθέν εισόδημα παρατηρούμε ότι καταλαμβάνει την 13η θέση, ενώ αναφορικά με το φόρο εισοδήματος που συνεισφέρει ο κάθε φορολογούμενος κατατάσσεται στην 10η θέση.

Γράφημα 1.    Κατάταξη νομού Κορινθίας σε σχέση με τους νομούς της χώρας

graf1_F4990.JPG


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή