ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
Ομιλία Προέδρου στην εκδήλωση της κοπής πίτας του Επιμελητηρίου Κορινθίας
13/01/2014
ΠΗΓΗ:Α.Κ

Βασίλης Νανόπουλος κοπή πίτας επιμελητηρίου 12.1.2014


2014 η χρονιά της ανάκαμψης, της αλλαγής , των επιχειρήσεων και των ανθρώπων .  


Η καινούργια χρονιά που μόλις ξεκίνησε από πολλές πλευρές χαρακτηρίζεται ως η χρονιά της ανάκαμψης, της αλλαγής , των επιχειρήσεων και των δημιουργικών ανθρώπων .Η χρονιά όπου ο εθελοντισμός ,οι ενεργοί πολίτες, οι κοινωνικές οργανώσεις θα κάνουν την διαφορά και θα στηρίξουν  όσους συμπολίτες μας έχουν ανάγκη .

Το 2013 είδαμε το βιοτικό επίπεδο αξιοπρεπών συμπολιτών μας να πέφτει κατακόρυφα και να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες διαβίωσης . Είδαμε επιχειρήσεις να κλείνουν και ανέργους να προσπαθούν να επιβιώσουν με απελπισμένες προσπάθειες . Την  ανεργία να παραμένει υψηλή και να αποτελεί το υπ αριθμόν 1 πρόβλημα  στην κοινωνία μας.


Είδαμε ανθρώπους να μην μπορούν να πληρώσουν το γιατρό και τα φάρμακα που είχαν απόλυτη ανάγκη και να κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους ,  να σταματήσουν τις σπουδές των παιδιών τους .


Είδαμε όμως τη δύναμη της ψυχής του λαού μας που αντέχει και αγωνίζεται

Το Επιμελητήριο Κορινθίας βρίσκεται καθημερινά δίπλα στους αγωνιζόμενους επιχειρηματίες και συμπολίτες μας .

Ενδεικτικά μόνο αναφέρω κάποιες από τις δράσεις του το 2013 .


Έθεσε και υπηρετεί με συνέπεια ως πρώτο στόχο την αύξηση του πλούτου και του εισοδήματος στην περιοχή με συγκεκριμένες ενέργειες και συνεργασία με ιδιωτικές επιχειρήσεις . Ένα παράδειγμα  είναι τα κρουαζιερόπλοια που από τον Μάρτιο του 2014  έρχονται στο λιμάνι της Κορίνθου.

Στήριξε στην Κορινθία 312 επενδυτικές  προτάσεις  προϋπολογισμού 44 εκ ευρώ από ευρωπαϊκά προγράμματα , με ενημέρωση, παραλαβή και αξιολόγηση φακέλων και παρακολουθεί τα έργα παρεμβαίνοντας   μέχρι την ολοκλήρωση και πληρωμή από τη διαχειριστική αρχή. Η συνεργασία στο θέμα αυτό με την περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν άριστη .

Υλοποίησε κατάρτιση επιδοτούμενη σε περίπου 1000 ανέργους και επιχειρηματίες σε θέματα που τους ενδιέφεραν .


Διοργάνωσε για 7η συνεχή χρονιά την πανελλήνια εμπορική έκθεση με μεγάλη επιτυχία προβάλλοντας σε όλη τη χώρα την Κορινθία και τα προϊόντα της  .


Υλοποίησε ειδικά προγράμματα εξωστρέφειας για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις .


Στο τελευταίο 3μηνο του 2013 στην Κορινθία άνοιξαν τόσες  νέες επιχειρήσεις όσες τους προηγούμενους 9   μήνες.


 Ο ρυθμός με τον οποίον κλείνουν επιχειρήσεις μειώθηκε στα προ κρίσης επίπεδα . Ήδη έχουμε βελτίωση στον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή.


Έχουμε βάσιμες ελπίδες λοιπόν  ότι το 2014 θα είναι μια καλύτερη χρονιά.


Τα δύσκολα φαίνεται ότι μένουν πίσω μας και ότι καλύτερες μέρες μας περιμένουν .

Το 2014 θα προσγειωθούν μέτρα και νόμοι  στην πραγματικότητα .


Η Ιρλανδία βγήκε ήδη από το μνημόνιο, η Πορτογαλία ακoλουθεί και η Ελλάδα αναμένεται να κάνει το ίδιο μετά την τελική ρύθμιση του χρέους τον Ιούνιο του 2014 .


Με λυμένα τα θέματα του χρέους η πολιτεία θα μπορέσει επιτέλους να σχεδιάσει εθνική πολιτική ανάπτυξης και να ανακουφίσει σταδιακά τους συμπολίτες μας που επλήγησαν περισσότερο με μειώσεις μισθών, συντάξεων και εισοδημάτων.


Το μνημόνιο δυστυχώς επιβλήθηκε όπως είπα και πέρυσι για να καλύψει τους δανειστές και όχι για την ανάπτυξη της χώρας που πρέπει να είναι η προτεραιότητα. Η αύξηση του ΑΕΠ είναι που μπορεί να μειώσει το ποσοστό του χρέους, διατηρώντας τη συνοχή της κοινωνίας και όχι η εξαντλητική λιτότητα .


Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα και οι δείκτες μας πρέπει να συγκρίνονται με τον πυρήνα των χωρών της Ε.Ε.


Τώρα είναι η ώρα να σχεδιάσουμε την παραγωγή  της χώρας για τα επόμενα χρόνια.


Τώρα είναι η ώρα οι επιχειρήσεις και οι πολίτες να αλλάξουν συνήθειες και τρόπους .


Απαραίτητο είναι  το συντομότερο να δοθούν κεφάλαια κίνησης στην αγορά και να βελτιωθεί η ζήτηση με διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος σε αυξήσεις μισθών και συντάξεων που θα καταναλωθούν σχεδόν 100 % στην αγορά .


Το κούρεμα και η αναδιάρθρωση των δανείων που αντικειμενικά δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν  επείγει να υλοποιηθεί για να μην χάσουν τα σπίτια τους και τις επιχειρήσεις τους όσοι  θέλουν μεν δεν μπορούν δε να πληρώσουν .

Η ρύθμιση των ανεξόφλητων ασφαλιστικών εισφορών με ρεαλιστικούς όρους επείγει. 

Οι επιχειρήσεις που έχουν μέλλον είναι εκείνες που είναι ανταγωνιστικές με τη διεθνή έννοια του όρου  . Είναι αυτές που παράγουν και με τους  φόρους και ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν στηρίζουν το κράτος .


Πάνω απ όλα όμως την διαφορά θα κάνουν οι άνθρωποι που ζουν σε αυτή τη χώρα και αποδεικνύουν καθημερινά την ικανότητα να γίνονται καλύτεροι ,να ξεπερνούν τα προβλήματα ,να προσαρμόζονται γρήγορα στις νέες συνθήκες και να δημιουργούν. Άλλωστε σε κανένα οικονομικό ή κοινωνικό μοντέλο δεν αρκεί να ευημερούν οι αριθμοί.   Σκοπός  είναι ο άνθρωπος να ευημερεί .


Αν όλοι στηρίξουμε την εθνική προσπάθεια για την ανάπτυξη της χώρας χωρίς μίζες, αθέμιτο ανταγωνισμό, προσλήψεις ημετέρων ,ευνοιοκρατία, πελατειακές σχέσεις το μέλλον θα μας ανταμείψει .Ανάπτυξη με ίσες ευκαιρίες για όλους και κοινωνική δικαιοσύνη.


Ανανέωση με νέα άφθαρτα πρόσωπα, με όραμα, γνώσεις και δυνατότητες. Αποφασιστικότητα να απαντήσουν στις προκλήσεις των καιρών, υπευθυνότητα , τόλμη και ηγεσια .


Ας μην περιμένουμε από τους ξένους να μας σώσουν με μνημόνια δήθεν σωτηρίας . 

Δική μας  ευθύνη και δικαίωμα είναι η πορεία της πατρίδας .

Ας εστιάσουμε στο αποτέλεσμα της προσπάθειας με το τρίπτυχο -όραμα,  σχέδιο , αποφασιστικότητα . Όχι στα λόγια τα μεγάλα και κούφια συνήθως.


Μέχρι σήμερα χάσαμε πολλές και μεγάλες ευκαιρίες ,η χώρα κατασπατάλησε τεράστια ποσά από την ΕΕ και δεν έχει ακόμα  τις υποδομές  για τις οποίες επιδοτήθηκε .

Όλοι θέλουμε την πρόοδο και την ανάπτυξη ,ας συμφωνήσουμε στο πως θα την επιτύχουμε και με συνέπεια και συνεργασία όλοι να την  υλοποιήσουμε .


Εμείς στο επιμελητήριο συνεχίζουμε να βελτιώνουμε την εξυπηρέτηση των μελών μας με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ,την απλοποίηση διαδικασιών και την συνεργασία με την πολιτεία στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας .


Επιζητούμε την εφαρμογή των επιτυχημένων μεθόδων διοίκησης του ιδιωτικού τομέα στο δημόσιο . Έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι  μόνο έτσι μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά  το δημόσιο και να αξιοποιηθούν οι πολλοί αξιόλογοι δημόσιοι υπάλληλοι που σήμερα δεν αξιοποιούνται όπως πρέπει . Τον εργαζόμενο στο Δημόσιο Τομέα τον θέλουμε αρωγό και συνοδοιπόρο στην προσπάθειά μας, συνεργάτη στην υλοποίηση της αναπτυξιακής προσπάθειας, συνδιαμορφωτή του μέλλοντος που μας αξίζει. Κυρίως όμως περιμένουμε η νοοτροπία του ιδιωτικού τομέα να περάσει στο δημόσιο. Η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων το περιμένει επίσης για να γλυτώσει και εκείνη από την ταλαιπωρία της γραφειοκρατίας. Δεν είμαστε απέναντι,  ο δημόσιος υπάλληλος συναλλάσσεται με τις επιχειρήσεις μας.  Και εκείνος στηρίζει την οικονομία, κυρίως είναι εκείνος που με τις καταναλωτικές επιλογές του αγοράζει  το παραγόμενο προϊόν.

Οι παλιές διαχωριστικές γραμμές των κομμάτων καταργήθηκαν σε μεγάλο βαθμό και μένει μόνο μια που διαπερνά την κοινωνία , εκείνη που χωρίζει τον παλαιοκομματισμό και την αντίδραση  από τον εκσυγχρονισμό ,τη δεοντολογία και το αυτονόητο που δεν είναι άλλο από τη συνοχή της κοινωνίας και την ευημερία των πολιτών.


Ας εργαστούμε όλοι  ενωμένοι για μια σύγχρονη ανοιχτή και ανταγωνιστική κοινωνία με αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη . Με όραμα για τον τόπο, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς ανούσια εμπόδια στο οτιδήποτε μπορεί να επιφέρει ριζικές θετικές αλλαγές .


Εμείς οι Έλληνες  είμαστε η δύναμη του Έθνους, μπορούμε και θέλουμε να ξαναδούμε την πατρίδα μας ακμαία, περήφανη, αξιοπρεπή. Έναν τέτοιο τόπο θέλουμε να διαμορφώσουμε για τα παιδιά μας .


Χρόνια πολλά με υγεία σε σας και τις οικογένειες σας .


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή